Piatok 26. 07. 2024 20:10:09 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Video útočníka, ktoré uniklo z policajnej stanice evidentne nebola náhoda, myslí si Šeliga

BRATISLAVA/ Niekoľko hodín po atentáte na premiéra Róberta Fica uniklo video, v ktorom zadržaný strelec hovorí o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry, RTVS a súdnictve. Podľa Juraja Šeligu bolo video pustené cielene, so zámerom vyvolať strach.

Andrea Chudová|22. máj 2024|09:00:06

Ilustračná foto. Zdroj: minv.sk

Súvisiaci článok
Robert Fico je mimo ohrozenia života!
Čítajte viac >

Únik videa z policajnej stanice, podľa Juraja Šeligu, evidentne nebola náhoda: "Cieľ je jasný, vytvoriť obraz a pocit, že každý kto kritizuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, pokus o normalizáciu v RTVS alebo zmeny v Súdnej rade je zlý a podobný útočníkovi."

"Nie je to pravda, je to starý propagandistický trik, na ktorý nesmieme naletieť. Vecná, odborná a politická kritika je normálna a správna. Nenávisť nie, no nie každý, kto má iný názor je nepriateľ. Aj o tom musíme spoločne hovoriť," uvádza Juraj Šeliga, podpredseda strany Demokrati.

Záznam zhotovený niekoľko minút po zadržaní Juraja Cintulu bol podľa neho vypustený cielene: "Tento chlap povedal tri veci, ktoré kritizuje veľa ľudí. Ale bolo to pustené preto, aby sa ľudia báli kritizovať tieto veci. Nikto, kto kritizuje tieto veci, a je normálny, by v živote nevytiahol zbraň na akéhokoľvek človeka, tobôž nie na premiéra," hovorí Šeliga.

Autorom uniknutého videa je príslušník úradu pre ochranu ústavných činiteľov

Na videu je útočník Juraj Cintula krátko po zadržaní na obvodnom oddelení polície, kde vyjadruje svoje názory na politiku. Podľa bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana, polícia pozná identitu osoby, ktorá video natočila.

„Meno je známe a už som ho zachytil dokonca aj ja ako bývalý policajný prezident. Máme, bohužiaľ, informácie, že polícia vie, kto je tá osoba – je to údajne príslušník úradu pre ochranu ústavných činiteľov, ktorý mal video posunúť svojim nadradeným, preto sa nečudujem, že to video mohlo uniknúť,“ povedal Hamran.

„Polícia mala urobiť všetky kroky k tomu, aby také video neuniklo a nie kroky k tomu, aby sa také video – zrejme účelovo zostrihané – zverejnilo. Niektorí politici sa toho veľmi nešťastným spôsobom chytili a motív prezentujú vo verejnom priestore ako hotovú vec. Na to je vyšetrovanie, netreba byť zbrklý, ale zdržanlivý – aj zo strany politikov,“ hovorí Hamran.

Polícia v tejto veci začala trestné stíhanie z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.


Súvisiaci článok
Ficovi robili kontrolné CT, snažia sa o zlepšenie jeho zdravotného stavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť