Nedeľa 07. 07. 2024 19:06:06 | Meniny má Oliver

Traja horolezci spadli zo steny Dračieho štítu vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY/ V sobotu popoludní spadli zo žľabu Dračieho štítu na snehové pole v Zlomiskovej doline traja horoleci. Padali niekoľko desiatok metrov a utrpeli zranenia. Do záchrany sa zapojili horskí, aj leteckí záchranári.

Michal Filek|9. jún 2024|08:44:50

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
V Tatrách rátali kamzíky. Pozrite si nádherné zábery, ktoré pri tom vznikli
Čítajte viac >

V rovnakom čase uviazli dvaja českí horolezci na skalnej polici. Žena si pritom poradila nohu.

Informáciu o zásahoch priniesla horská záchranná služba.

O súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov z Popradu, ktorej sa podarilo v nepriaznivých poveternostných podmienkach, silnom nárazovom vetre v doline, vysadiť neďaleko zranenej osoby horského záchranára z oblastného strediska Vysoké Tatry.

„Záchranár na mieste ošetril a zateplil pacienta a do príchodu posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej slžuby, spolu s náhodnými svedkami, zabezpečil predlekársku pomoc zranenému,“ opisujú horskí záchranári.

Do záchrannej akcie bolo v súčinnosti s leteckou posádkou postupne nasadených niekoľko záchranárov HZS, ktorí pokračovali do steny k uviaznutým pozemne.

„Dvojici pomohli záchranári HZS dostať sa zo steny do bezpečia pomocou lanovej techniky. Pacient bol po ošetrení a zateplení transportovaný letecky do Starého Smokovca a následne pozemne do nemocnice na ďalšie ošetrenie. Záchranári napokon z terénu letecky, v súčinnosti s posádkou popradského vrtuľníka, vyprostili a transportovali aj zranenú Češku,“ dokončila HZS.

Horskí záchranári sa poďakovali za pomoc pri záchrannej akcii svedkom udalosti, ktorí sa na mieste ochotne podieľali na poskytovaní prvej pomoci zranenému horolezcovi.

VIDEÁ ZO ZÁCHRANNEJ AKCIE SI POZRITE TU


Súvisiaci článok
Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách dostala zelenú. Pre deti je aj toto leto pripravené Tatranské rozprávkové putovanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť