Piatok 20. 09. 2024 01:08:47 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Prezident Pavel prijal Zuzanu Čaputovú na Pražskom hrade

PRAHA/ Český prezident Petr Pavel prijal na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá v stredu do Prahy pricestovala na svoju poslednú zahraničnú cestu vo funkcii, informuje spravodajkyňa TASR.

TASR|12. jún 2024|16:39:57

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Prezidentka dostala v Kyjeve od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie
Čítajte viac >

Po schôdzke s českým prezidentom politici vystúpia na spoločnej tlačovej konferencii. Čaputová potom zamieri do pražskej Botanickej záhrady, kde zasadí lipu ako národný strom SR v rámci projektu Korene osobností. Ako podotkla jej kancelária, zámerom projektu je prepojiť spoločenský odkaz významných osobností z rôznych oblastí s prírodným bohatstvom Zeme. Večer sa slovenská prezidentka zúčastní na divadelnom predstavení.

Vo štvrtok prednesie prejav na 10. ročníku konferencie Prague European Summit, na ktorej si tiež prevezme ocenenie Vision for Europe. To sa od roku 2016 každoročne udeľuje osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj európskych ideálov. V minulosti ocenenie dostal napríklad bývalý český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg či slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

Pavel neskôr Čaputovej na Pražskom hrade udelí najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva. Čaputová rovnako Pavla ocení najvyšším slovenským vyznamenaním - Radom Bieleho dvojkríža.

Na záver rozlúčkovej návštevy sa na počesť slovenskej prezidentky uskutoční na Pražskom hrade slávnostný obed podávaný prezidentom ČR a prvou dámou. Zúčastnia sa na ňom osobnosti českého a slovenského politického a spoločenského života.


Súvisiaci článok
Zuzana Čaputová nepôjde cestou Andreja Kisku. Zostane mimo politiky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť