Utorok 17. 09. 2024 10:39:54 | Meniny má Olympia

Trenčianska židovská synagóga otvorila svoje brány

TRENČÍN/ V sobotu sa mohli návštevníci po prvýkrát pozrieť do interiéru zrekonštruovanej synagógy prostredníctvom komentovanej prehliadky.

Natália Štepanovičová|16. jún 2024|12:00:06

Zdroj: Trenčianska židovská synagóga

Súvisiaci článok
Synagóga v Bytči vstupuje do novej éry rekonštrukcie
Čítajte viac >

Na obnovu získala Židovská náboženská obec v Trenčíne viac ako dva milióny eur z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Nórska a Nórskych grantov.

Ďalších, zhruba 250-tisíc eur, predstavovalo jej spolufinancovanie. Vstupné na komentovanú prehliadku je dobrovoľné a bude použité na dokončovacie práce. Synagóga v Trenčíne bude jediná na Slovensku, ktorá bude slúžiť aj pre náboženské účely, aj ako kultúrno-spoločenské centrum.

Hovorkyňa Trenčína Erika Ságová skonštatovala, že trenčianska židovská synagóga prejde v budúcnosti ďalšou rekonštrukciou.

"Zrekonštruované by mali byť schodiská, strecha, severná stena synagógy aj fasáda. Náklady na rekonštrukciu predstavujú sumu približne štyri milióny eur," povedala Ságová.

Kultúra dvoch národov

Trenčianska hovorkyňa pozvala návštevníkov na koncert nórskej skupiny Mirele, ktorý sa na Mierovom námestí začne o 16:00 hodine. Miriam Segal, speváčka hudobného zoskupenia, vo svojej tvorbe spája kultúru arabského a židovského sveta.

"Koncert patrí k aktivitám bilaterálnej spolupráce nášho mesta s nórskym mestom Bodø. Náš spoločný projekt sa nazýva Kultúra spája – Trebø viac kultúry. Financovaný je z Grantu EHP a Nórska a štátneho rozpočtu SR," doplnila Erika Ságová.

Za socializmu z nej bol sklad

Synagógu na rohu dnešného Štúrovho námestia otvorili a vysvätili v roku 1913. Počas svojej viac ako storočnej histórie si prešla všeličím. Cez druhú svetovú vojnu ju poškodili a znesvätili príslušníci Freiwillige Schutzstaffel a Hlinkovej gardy, ktorí zničili aj jej vnútorné zariadenie. V roku 1945 nacistický režim zničil veľkú časť zdobených vitrážových okien. Po vojne ju opravili, pričom v jej priestoroch osadili pamätné tabule s menami obetí holokaustu.

Následne sa k moci dostal socialistický režim, ktorý tiež nebol k trenčianskej synagóge zhovievavý. V jej priestoroch zriadili sklad odevov. V synagóge prebehla v 70. a 80. rokoch rekonštrukcia, ktorou jej vykonávatelia zničili pôvodnú akustiku aj výzdobu.

Na začiatku 90-tych rokov minulého storočia v synagóge osadili novú tabuľu na počesť umučených obetí holokaustu a v zadnej časti objektu opäť obnovili malú modlitebňu, ktorá v súčasnosti slúži na liturgické účely.

Budovu v súčasnosti vlastní Židovská náboženská obec Trenčín, ktorá sa niekoľko rokov snažila o jej rekonštrukciu. Napokon sa jej to podarilo vďaka Grantom EHP a Nórska a Nórskym grantom. V obnove plánuje pokračovať.

Zdroj historických informácií: https://synagogatrencin.sk/

Zdroj: Facebook Synagóga Trenčín

aaaaa.jpg

1.jpg

2.jpg


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Najštýlovejšia židovská synagóga na Slovensku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť