Pondelok 01. 07. 2024 02:59:38 | Meniny má Diana

Poľskú turistku v Tatrách dva dni zachraňovali. Noc prečkala na horách

VYSOKÉ TATRY/ O pomoc pre 49-ročnú Poľku, ktorá uviazla v Čiernej Javorovej doline, v oblasti severnej steny Vyšnej Baranej strážnice, žiadali už v piatok predpoludním. Snažili sa k nej dostať horskí záchranári, aj vrtuľník. Pre zlé poveternostné podmienky a tmu sa im to nepodarilo. Pokračovali v sobotu ráno, našťastie s úspešným koncom.

Michal Filek|23. jún 2024|18:07:37

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
Pod Kláštoriskom zablúdila skupina detí, pomohli im až záchranári
Čítajte viac >

„Turistka uviazla v neschodnom teréne a nebola schopná ďalej pokračovať. O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu, ktorá na palubu vrtuľníka na heliporte v Starom Smokovci pribrala záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry a spoločne smerovali na miesto,“ opisujú záchrannú akciu horskí záchranári z Vysokých Tatier.

Záchrannú akciu, nanešťastie, komplikovali zlé poveternostné podmienky v podobe búrok, oblačnosti a silného vetra. Napriek všetkej snahe a viacerým pokusom sa do zotmenia záchranárom k turistke nepodarilo dostať.

Našťastie však žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, záchrannú akciu odložili na ráno.

„V sobotu 23. júna v skorých ranných hodinách opäť požiadali o súčinnosť VZZS z Popradu, aj poľský TOPR. Bohužiaľ, počasie a hmla nedovoľovali nasadenie leteckej techniky,“ pokračujú v opise horskí záchranári.

Do terénu tak vyrazilo 5 záchranárov HZS zo Starého Smokovca, ktorí záchrannú akciu vykonali pozemne.

„Ženu po dosiahnutí z exponovaného terénu záchranári vyslobodili. Turistka v sprievode záchranárov HZS bezpečne zišla do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovala na vlastnú žiadosť samostatne,“ uzavrela HZS na sociálnej sieti.


Súvisiaci článok
Päťdesiatročná žena si po páde v Malej Fatre vážne poranila hlavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť