Sobota 28. 09. 2024 21:03:22 | Meniny má Václav

Piloti si uctili pamiatku M. R. Štefánika letom z Talianska do Bratislavy

SLOVENSKO/Slovenskí piloti ultraľahkých lietadiel si letom z Talianska do Bratislavy uctili pamiatku Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 105. výročia jeho úmrtia.

TASR|24. jún 2024|18:48:00

ZDROJ: TASR

Súvisiaci článok
SLOVENSKÉ ZVYKY A TRADÍCIE: Viete, prečo sa na Jána pália vatry a komu sa v túto magickú noc otvárajú poklady zeme? Odhaľte tajomstvá svätojánskych tradícií
Čítajte viac >

Medzi účastníkmi nechýbali ani prezident Slovenskej federácie ultraľahkého lietania Marián Sluk alebo slovenský kozmonaut Ivan Bella. Celkovo letelo šesť lietadiel. Súčasťou podujatia bolo aj kladenie venca k soche M. R. Štefánika v odletovej hale bratislavského letiska.

Sluk priblížil, že podujatie letci organizujú od roku 2015. Trasa letu kopírovala let, pri ktorom Štefánik tragicky zahynul. Sluk zhodnotil tohtoročný let ako dobrý, s výnimkou mierneho protivetra. Let z Talianska podľa jeho slov trval približne 4,5 hodiny, zastávku na prespatie však mali v maďarskom Fertőszentmiklósi.

Bella poznamenal, že sa zúčastnil aj na prvom ročníku letu. "Zúčastnil som sa aj prvého ročníka tohto letu a keď mi to čas a podmienky dovolia, tak vždy sa zúčastním veľmi rád, pretože o význame osobnosti generála, doktora Milana Rastislava Štefánika sa nemusíme baviť. Zapísal sa hlboko do histórie nielen slovenských dejín, ale aj československých a európskych dejín. Bol to diplomat, vojak, pilot a toto je minimum, čo môžeme spraviť na to, aby sme si ho pripomenuli, aby sme ukázali, aká to bola osobnosť významná a oznámiť svetu, že naňho pamätáme a že si vážime jeho pamiatky," doplnil.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Potrebujete vypustiť paru? Navštívte Čiernohronskú železnicu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť