Nedeľa 07. 07. 2024 21:37:13 | Meniny má Oliver

Ústavný súd rozhodol: Väčšina trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR

KOŠICE/ Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu SR. Informoval o tom predseda súdu Ivan Fiačan.

TASR|4. júl 2024|07:45:26

Ilustračná foto. Zdroj: www.freepik.com

Súvisiaci článok
STVR má byť podľa ministerky kultúry odpolitizovaná
Čítajte viac >

Priblížil, že vyslovený nesúlad s ústavou sa týka ustanovení o treste prepadnutia majetku a tiež prechodných ustanovení súvisiacich s premlčaním.

Súd vyslovil za nesúladné s ústavou aj prechodné ustanovenie, ktoré malo ministrovi spravodlivosti umožniť podať dovolanie v neprospech obvineného spätne do troch rokov v prípade dohôd o vine a treste. Tiež možnosť využiť nezákonne získaný dôkaz v trestnom konaní v prospech obvineného.

Facebook Ústavný súd Slovenskej republiky, Juraj Sasák.jpg Ilustračná foto. Zdroj: Facebook/ Ústavný súd Slovenskej republiky, Juraj Sasák

Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti. Protiústavný nebol ani proces prijímania legislatívy. Parlament novelu schválil 8. februára.

Facebook Ústavný súd Slovenskej republiky.jpg Ilustračná foto. Zdroj: Facebook/ Ústavný súd Slovenskej republiky

Rozsiahlu novelu prijatú vládnou koalíciou vo februári napadla ako celok bývalá prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a opoziční poslanci. Ústavný súd koncom februára rozhodol o pozastavení účinnosti zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých ustanovení Trestného poriadku.


Súvisiaci článok
Pozor na podvodné videá s Pellegrinim! Kancelária prezidenta zvažuje právne kroky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť