Sobota 05. 10. 2024 04:55:45 | Meniny má Viera

Na obežnej dráhe bude onedlho už štvrtá slovenská družica

SLOVENSKO/ Štvrtá slovenská družica GRBBeta sa čoskoro vydá na obežnú dráhu. Do vesmíru ju vynesie raketa Ariane 6, ktorej štart je naplánovaný na 9. júla z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane. TASR o tom informoval Matúš Toderiška zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

TASR|7. júl 2024|08:00:54

Zdroj: www.grbbeta.tuke.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Ponorte sa do temnej noci, akú ste možno ešte nevideli. V Parku tmavej oblohy sú hviezdy na dosah!
Čítajte viac >

GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha, ktorá zaznamenala gama záblesky z hlbokého vesmíru. Cieľom misie je pokračovať v detekcii gama zábleskov. Okrem vedeckých aktivít bude slovenská družica poskytovať aj služby rádioamatérom.

www.grbbeta.tuke.sk.jpg 1.jpg Zdroj: www.grbbeta.tuke.sk

„GRBBeta je kolaboratívny projekt, ktorý zahŕňa rôzne technologické inovácie od rôznych partnerov,“ uviedol Jakub Kapuš, šéf spoločnosti Spacemanic, ktorá je podľa Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity hlavným dodávateľom satelitu.

raketa Ariane 6 Zdroj European Space Agency.jpg Raketa Ariane 6, ktorá družicu vynesie do vesmíru. Zdroj: European Space Agency

„Nemôžeme sa dočkať štartu a dúfame, že sa GRBBeta bezpečne dostane na obežnú dráhu, kde bude môcť nadviazať na prácu svojho predchodcu a vydláždiť cestu pre ďalšie obdobné misie,“ dodal líder projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzite v Košiciach Peter Hanák.

www.grbbeta.tuke.sk.jpg 2.jpg Zdroj: www.grbbeta.tuke.sk

Projekt realizuje Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach, spolu s medzinárodnými partnermi a s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.


Súvisiaci článok
Slovenský kozmonaut Ivan Bella oslávi šesťdesiatku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť