Štvrtok 19. 09. 2024 01:04:23 | Meniny má Konštantín

Obvinili firmu, ktorá do Hrona vypustila hnojivo a spôsobila škodu za 400 miliónov eur

BUDČA/ V súvislosti so znečistením rieky Hron v roku 2021 obvinila polícia právnickú osobu so sídlom v Bratislave. V dôsledku úniku digestátu zo skladovacej nádrže došlo k znečisteniu úseku rieky v dĺžke viac ako 30 kilometrov a škode na životnom prostredí vyčíslenej na vyše 400 miliónov eur.

TASR|16. júl 2024|11:53:27

Zdroj: Polícia

Súvisiaci článok
Medveďa sa obávajú už aj v Turčianskych Tepliciach. Videli ho v niekoľkých obciach!
Čítajte viac >

Právnickú osobu polícia obvinila zo spáchania trestného činu porušovanie ochrany vôd a ovzdušia. K znečisteniu rieky došlo v júli 2021 po úniku digestátu zo skladovacej nádrže nachádzajúcej sa v katastrálnom území obce Budča v okrese Zvolen. Znečistený bol úsek Bienskeho potoka a vyše 30-kilometrový úsek rieky Hron, dôsledkom znečistenia bol hromadný úhyn rýb.

"Takýmto konaním bola spôsobená Slovenskému rybárskemu zväzu priama škoda na uhynutých rybách vo výške viac ako dva milióny eur, škoda na odstraňovaní havárie vo výške viac ako milión eur, nepriama škoda na produkcii rýb vo výške 1,7 milióna eur, na reprodukcii rýb vo výške 5,8 milióna eur a ekologická ujma vyčíslená spoločenskou hodnotou uhynutých organizmov vo výške 406 miliónov eur," priblížila Zuzana Hrabovská z Prezídia policajného zboru SR.

50.JPG Zdroj: Polícia

27.JPG Zdroj: Polícia


Súvisiaci článok
Lemury majú v Bratislave výbeh na ostrove pelikánov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť