Streda 18. 09. 2024 11:47:51 | Meniny má Eugénia

Dvesto kilometrov diaľničných obchvatov bude od augusta bez poplatku. Komu to má pomôcť?

SLOVENSKO/ Od 1. augusta budú môcť vodiči osobných áut bezplatne využiť diaľničné obchvaty niektorých miest. Cieľom je odľahčiť dopravu priamo v mestách. Nákladných áut sa to však netýka. Niektorým to pomôže, iným nie. Prečo je to tak?

Michal Filek|28. júl 2024|13:00:50

Bratislavský obchvat. Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Súvisiaci článok
Bola by to senzácia: Tunel Višňové bude v prevádzke možno už o rok!
Čítajte viac >

Ako informujú spravy.rtvs.sk, niektoré diaľničné úseky sú od platenia oslobodené už dnes. Od 1. augusta k nim pribudnú ďalšie.

Hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková uviedla, že takto sú pomôcť k odľahčeniu dopravy v centrách miest.

Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Tomáš Ferenčák pre STVR uviedol, že to budú obchvaty Bratislavy, Nitry, Popradu, Košíc, Prešova a Žiliny, ktoré budú štandardne označené, že sú vyňaté spod povinnosti mať uhradenú diaľničnú známku.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne je však presvedčený, že toto opatrenie mestu nepomôže. Dopravu cez Žilinu odľahčí až dokončenie Tunela Višňové a vybudovanie diaľnice D3 na Kysuce. Alebo rekonštrukcia cesty popod Strečno.

Naopak, starosta bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica Jozef Krúpa to vidí optimisticky. Lebo doprava na Záhorie smeruje primárne práve cez túto mestskú časť.

Vodiči z Lozorna, Zohora, Malaciek, Stupavy, či Marianky totiž do hlavného mesta cestovali prioritne cez Záhorskú Bystricu, keďže diaľnica bola spoplatnená. Teraz sa to zmení a doprave v obi to pomôže.


Súvisiaci článok
Minister Ráž sa snaží o zrýchlenie výstavby tunela Višňové. Bude to ale niečo stáť...
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť