Streda 18. 09. 2024 22:37:24 | Meniny má Eugénia

Skvelý objav: Parazitoidná osička pomáha ľuďom v boji proti kliešťom

SLOVENSKO/ Parazitoidná osička, Ixodiphagus hookeri, pomáha v boji proti kliešťom. Napáda rôzne druhy mäkkých a tvrdých kliešťov vrátane tých, ktoré sa vyskytujú v slovenských podmienkach.

TASR|31. júl 2024|09:41:57

Vľavo samica, vpravo samec Ixodiphagus hookeri. Zdroj: Parazitologický ústav SAV, v. v. i.

Projekt predstavuje významný krok v boji proti kliešťom a ich vektorom, pričom využíva ekologicky šetrné metódy, ktoré môžu zlepšiť verejné zdravie a ochranu zvierat. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

"Osička kladie vajíčka do tiel nýmf kliešťov, pričom larvy osičiek sa živia vnútorným tkanivom hostiteľa a nacicanou krvou v tele kliešťa. Dospelé jedince sa prehryzú von z tela napadnutej nymfy, čím usmrtia svojho hostiteľa. Tento proces zabraňuje reprodukcii parazitovaných kliešťov, čo robí z Ixodiphagus hookeri vhodného kandidáta pre biologickú kontrolu kliešťov," priblížila parazitologička Veronika Blažeková z Parazitologického ústavu SAV.

Výskum preukázal, že parazitoidné osičky sa môžu podieľať na regulácii výskytu a početnosti populácií kliešťov a môžu do istej miery ovplyvňovať aj dynamiku ochorení vyvolaných kliešťami. Parazitované kliešte hynú podľa SAV ešte pred začatím vlastnej reprodukcie.

"Založili sme laboratórny chov osičiek Ixodiphagus hookeri použitím sterilných kliešťov, čo vytvára priestor na ich ďalšie praktické využitie. V laboratórnych podmienkach sme dosiahli zvýšenie miery parazitácie kliešťov osičkami o takmer 50 percent viac, ako sa vyskytujú v prírode," uviedla Blažeková. Tvrdí, že v blízkej budúcnosti plánujú vypustiť sterilných kliešťov infestovaných osičkami na lokalitách s vysokým výskytom kliešťov a patogénov, čo môže prispieť k regulácii početnosti ich populácií.


Súvisiaci článok
Slovenskí vedci, bratia Furkovci, vyvinuli unikátny prístroj. Do pár minút odhalí aj rakovinu
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Školská psychologička Žalčíková: Voľný čas by mali deti tráviť produktívnejšie a nie s mobilom v ruke
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť