Streda 18. 09. 2024 15:43:50 | Meniny má Eugénia

V Ilave si za parkovanie priplatíte, abonentské karty kúpite lacnejšie

ILAVA/ V meste sa zmenili ceny parkovného za hodinu. Okrem toho sa zmenila aj cena rezidentskej karty pre abonentov, ktorá je lacnejšia. Schválili to poslanci na júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Natália Štepanovičová|2. august 2024|11:00:06

Zdroj: Mesto Ilava

Súvisiaci článok
Nitra na jeseň spoplatnila parkovanie pre vodičov ZŤP. Po kritike ho ide znížiť, aj tak sa nevyhne podaniu na Ústavný súd
Čítajte viac >

Doteraz sa za prvú hodinu parkovania v centrálnej mestskej zóne v pracovné dni v čase od 7:00 hodiny do 15:00 hodiny, platilo 30 centov a za každú ďalšiu 60 centov. Po novom cena prvej hodiny stúpla na 50 centov a každá ďalšia na 1 euro. Naopak cena rezidentskej karty pre abonentov, klesla pri ročnej úhrade z 280 eur na 220 eur a pri polročnej úhrade zo 150 eur na 120 eur.

"Pri súčasnom počte parkovacích miest nám kapacita parkovania stačí na to, aby sme umožnili viacerým abonentom zakúpenie karty. Podľa štatistiky sme minulý rok predali 16 abonentských kariet. Tým, ktorí si za takýto komfort chcú zaplatiť, sme chceli umožniť, aby to bolo cenovo dostupnejšie,“ vysvetlil primátor Viktor Wiedermann zníženie ceny kariet.

Plánujú obnoviť značenia

Nárast hodinovej taxy parkovného vysvetlil tak, že financie vyzbierané zo systému plateného parkovania, sa v rámci služieb v meste reinvestujú.

"Peniaze dávame naspäť do mesta takým spôsobom, že plánujeme robiť značenie. Najbližšie budeme obnovovať vodorovné dopravné značenie v centrálnej mestskej zóne, na Medňanskej ulici a na Sihoti. Obnovia sa čiary a priechody pre chodcov,“ povedal primátor.

Radnica nevylučuje, že pribudnú nové parkovacie miesta

Wiedermann tiež doplnil, že z diskusie s poslancami vyplynula požiadavka na zriadenie ďalších približne štyroch parkovacích miest na ulici Ružová, ktoré by boli rýchloobrátkové. Išlo by o rovnaký systém aký je na Mierovom námestí, kde je povolené státie zadarmo maximálne na 40 minút.

Poslanci túto požiadavku podľa ilavského primátora odôvodnili tým, že Ružová ulica je najďalej od centra a je na nej najväčší problém s parkovaním. Mesto sa touto požiadavkou bude zaoberať.

Vzhľadom na navýšenie parkovného a tým aj navýšenie príjmu, bude môcť radnica investovať do ďalšej kamery, ktorá by nové rýchloobrátkové miesta monitorovala.


Súvisiaci článok
Žilina spoplatňuje parkovanie na sídliskách. Začína na Hájiku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť