Streda 18. 09. 2024 15:57:16 | Meniny má Eugénia

V pondelok začnú obmedzenia na ceste pod Strečnom. Zhadzovať majú nebezpečné skalné bloky

STREČNO/ 140 dní pod hradom Strečno bude pre vodičov kritických. Od pondelka začínajú práce na sanácii skalného brala. Pripraviť sa treba na obmedzenia, ba dokonca aj úplné víkendové uzávery cesty. Zhodiť totiž plánujú nebezpečné skalné bloky a stromy. Zdroj: TASR

Michal Filek|1. august 2024|12:31:45

Zdroj: Polícia SR

Súvisiaci článok
Pod Strečnom budú sanovať svah, pripravte sa na úplné uzávery cesty
Čítajte viac >

Prvá z dvoch etáp dopravných obmedzení na ceste I/18 medzi Strečnom a Dubnou Skalou potrvá od 5. do 25. augusta. Po štvrtkovej kontrole doterajších sanačných prác na svahu nad kritickým úsekom cesty to potvrdila hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Jana Lukáčová.

Počas pracovných dní bude premávka svetelnou signalizáciou riadená v jednom jazdnom pruhu a na tri augustové víkendy je plánovaná úplná uzávera cesty I/18.

"Počas pracovných dní bude premávka vedená v jednom jazdnom pruhu a bude riadená svetelnou signalizáciou. Chceme požiadať vodičov, aby dôsledne dodržiavali státie na červenú a pohyb na zelenú, pretože máme skúsenosti, že pri takomto riadení dopravy často vodiči vchádzajú do jedného jazdného pruhu na červenú a vznikajú potom zbytočné kolízie a zápchy," uviedla Lukáčová.

Doplnila, že počas troch augustových víkendov je plánovaná aj úplná uzávera cesty I/18. "Začiatok prvej z troch uzáver 10. augusta sme posunuli na 14.00 h, keďže na obchádzkovej trase sa beží Rajecký maratón. Počas zvyšných dvoch augustových víkendových uzáver bude cesta neprejazdná vždy od soboty od 7.00 h do nedele do 19.00 h," upozornila hovorkyňa SSC.

Riaditeľ spoločnosti Swietelsky Milan Chodacki pre Televíziu TA3 uviedol, že práce prebiehajú podľa harmonogramu. Skončiť ich chcú v termíne, ktorý vysúťažili, teda do 140 dní.

Z hľadiska rizík pre dopravu je to jedna z najdôležitejších akcií, ktoré realizovali.

Na cestu budú zhadzovať nebezpečné skalné bloky a tiež stromy. Na vozovke bude stáť technika, ktorá potrebuje jej celú šírku. Preto musia cestu na nevyhnutnú dobu, počas troch víkendov v auguste, úplne uzatvoriť.

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poškodili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. Sanácia nestabilného svahu bude stáť približne 3,5 milióna eur. Dodávateľ sa zaviazal vykonať dohodnutý rozsah diela do konca novembra.


Súvisiaci článok
Bola by to senzácia: Tunel Višňové bude v prevádzke možno už o rok!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť