Streda 18. 09. 2024 12:29:22 | Meniny má Eugénia

Nenechajte si ujsť jedinečný Festival katalánskej kultúry v Prešove

PREŠOV/ Aplec Internacional 2024 sa tento rok uskutoční v meste Prešov. Festival sa bude konať v dňoch 9. až 11. augusta 2024. V tomto ročníku sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich z rôznych katalánskych folklórnych súborov, ktorí budú prezentovať svoju kultúru prostredníctvom tancov, hudby, tradičných kostýmov a ďalších prejavov katalánskej ľudovej kultúry.

Lenka Ménová|6. august 2024|12:00:06


Súvisiaci článok
V Poprade začal festival Made in Slovakia, pre tvorcov a obdivovateľov ľudového umenia a remesiel
Čítajte viac >

Festival Aplec Internacional je každoročná udalosť, ktorá oslavuje katalánsku kultúru a tradície. Názov "Aplec" pochádza z katalánčiny a znamená "stretnutie" alebo "zhromaždenie". Tento festival sa koná v rôznych mestách po celom svete s cieľom predstaviť a propagovať katalánsku hudbu, tanec, umenie, gastronómiu a zvyky.

„Mesto Prešov bolo formálne oslovené s možnosťou uchádzať sa o nomináciu hostiť festival Aplec Internacional ešte v januári 2022. Oslovenie prišlo od zástupcov Katalánskej vlády pre strednú Európu pôsobiacich v Rakúsku. Ich zámerom bolo priniesť festival po prvýkrát na Slovensko. Po dôkladnej príprave Mesto Prešov získalo nomináciu hostiť festival v roku 2024,“ uviedla Marcela Guttová, produkčná festivalu APLEC INTERNACIONAL.

V roku 1988 sa v Amsterdame zorganizovalo prvé podujatie Aplec Internacional s cieľom dostať katalánsku kultúru viac do európskeho povedomia. Na každej oslave medzinárodného festivalu sa zíde široká škála účastníkov z rôznych oblastí populárnej kultúry. Na festivale sa predstaví mix účinkujúcich z rôznych skupín, ktorí premenia podujatie na pouličnú show. Organizátorom tohtoročného festivalu je Adifolk a Mesto Prešov.

Počas festivalu, ktorý sa uskutoční v centre mesta Prešov, budú mať účastníci možnosť zažiť tradičnú katalánsku kultúru, ochutnať ich národné jedlá, spoznať katalánske zvyky a tradície a hlavne zabaviť sa spoločne s nimi.

Primátor mesta Prešov František Oľha pozýva na jedinečný festival katalánskej kulúry v Prešove

„Prešovčania, ale aj Košičania, Popradčania, skrátka všetci obyvatelia nášho regiónu – do Prešova mieri jedinečné katalánske podujatie, aké na Slovensku ešte nikdy nebolo. Samozrejme, nepôjde o býčie zápasy. Tematicky však zostávame v Španielsku a Katalánsku. Jedinečný trojdňový festival katalánskej kultúry s názvom Aplec Internacional, ktorý sa už viac ako 30 rokov koná v rôznych mestách po svete, dorazí v auguste do Prešova.

Počas troch dní môžete zažiť bohatý program plný fascinujúcich sprievodov, tradičných katalánskych tancov, ľudských veží, nadrozmerných masiek, katalánskeho orchestra, chorálov v kostole, alebo ohnivú šou. A to nie je všetko – večery budeme uzatvárať veľkolepými katalánskymi koncertmi.

Do Prešova príde približne 600 účinkujúcich, ktorí nám predvedú svoju kultúru a tradície. Nechajte sa uniesť čarom Katalánska a príďte od 9. do 11. augusta do Prešova na festival Aplec Internacional,“ uviedol na margo festivalu primátor mesta František Oľha na svojom facebookovom profile.

Základné informácie o festivale

Organizátorom festivalu je Adifolk (Associació per la Difusió del Folklore), čo je organizácia venovaná šíreniu katalánskej kultúry. Prvý ročník festivalu Aplec Internacional sa uskutočnil v roku 1988. Odvtedy sa stal dôležitým podujatím pre katalánsku diaspóru aj pre miestne komunity v mestách, kde sa koná.

Festival zahŕňa rôzne aktivity, ako sú predstavenia tradičných katalánskych tancov (napríklad sardana), hudobné koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a trhy. Súčasťou sú aj workshopy a ukážky tradičných remesiel. Každý rok sa koná festival v inom meste mimo Katalánska, často v Európe, ale aj v ďalších častiach sveta. To umožňuje ľuďom zo širokého okolia zažiť katalánsku kultúru priamo vo svojom meste.

Význam a dopad

Aplec Internacional je príležitosťou na medzinárodnú výmenu kultúrnych hodnôt a na prezentáciu katalánskeho dedičstva na globálnej scéne. Okrem toho posilňuje vzťahy medzi katalánskymi komunitami a miestnymi obyvateľmi v hostiteľských mestách.

Festival Aplec Internacional sa v roku 2023 konal v portugalskom meste Elvas. Bol výnimočný tým, že predstavil široké spektrum katalánskej kultúry, vrátane tradičných tancov, hudby a remesiel miestnemu portugalskému publiku. Festival v Elvase v roku 2023 bol 35. ročníkom a jeho cieľom bolo ešte viac prehĺbiť medzinárodné kultúrne väzby a osloviť nové publikum bohatstvom katalánskej kultúry.

Vysvetlenie pojmov z pripravovaného programu

Sprievod všetkých účinkujúcich skupín zahŕňa rôzne prvky katalánskej kultúry, ako napríklad giganti, skupiny ľudového tanca s tradičnými hudobnými nástrojmi.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Sardanes je tradičný katalánsky tanec, ktorý sa tancuje v kruhu. Nie je také jednoduché sa ho naučiť. Krátke verejné tance sú známe ako balady. Sprievodný orchester cobla zahŕňa 10 dychových nástrojov a basu.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Ľudské veže, to sú jedinečné veže tvorené z ľudských tiel, pri ktorých sa vyžaduje sila, rovnováha, no i odvaha. V roku 2010 boli tieto ľudské veže zaradené do zoznamu UNESCO.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Katalánci prenášajú svoju oddanosť ku kultúre smerom k obecenstvu aj prostredníctvom speváckych zborov.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Diablici majú pôvôd v dávnych náboženstvách a reprezentujú boj medzi dobrom a zlom.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Draci sú prítomní vo všetkých legendách a mýtoch, majú obrovské ústa, hadie šupiny a krídla.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Giganti boli kedysi kartónové figúrky, dnes sú to už niekoľkometrové sochy, ktoré predvádzajú čoraz zložitejšie choreografie. Stelesňujú historické a legendárne postavy Katalánska.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Noc Habaneras & Rom Cremat, to je noc plná piesní a tancov, spojená s prípravou tradičného rumového nápoja. Ide o nápoj vyrobený z rumu, kávových zŕn, cukru, citrónovej kôry a korenia. Prípravu sprevádza tradičný spev Habaneras – piesne založené na rytme kubánskeho tanca z 19. storočia.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Tradičné katalánske zoskupenie Banda odohrá jedinečný koncert v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove.

Zdroj/Oficiálna stránka www.pkopresov.sk

Kompletný program nájdete na oficiálnej webovej stránke PKO Prešov, odkiaľ sme čerpali aj informácie o festivale.


Súvisiaci článok
Nebeské divadlo pokračuje: Na nočnej oblohe pozorujte padajúce Perzeidy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť