Štvrtok 19. 09. 2024 11:31:43 | Meniny má Konštantín

Kvitne iba jeden deň za niekoľko rokov. V botanickej záhrade rozkvitol najväčší kvet na svete

BRATISLAVA/ V Botanickej záhrade Univerzity Komenského (UK) rozkvitol raritný kvet rastliny s názvom Amorphophallus titanum. Má vyše dvoch metrov a kvitne iba jeden deň a raz za niekoľko rokov. V tejto súvislosti predĺžila v utorok (6. 8.) otváracie hodiny.

TASR|7. august 2024|13:00:06

Zdroj: Facebook/Botanická záhrada/Ľubomír Bút

Súvisiaci článok
Pes na Trenčianskom hrade napadol dravca počas vystúpenia. Museli ho utratiť!
Čítajte viac >

"Je to rastlina, ktorá má najväčšie nerozvetvené súkvetie na svete, dokáže narásť až do troch metrov, tento náš má vyše dvoch metrov. Zvyčajne to trvá šesť až desať rokov, kým zakvitne," uviedol botanik Norbert Zlámal z Botanickej záhrady UK.

Ako priblížila univerzita, bratislavský amorfofal, nazývaný aj zmijovec obrovský sa dostal do Botanickej záhrady UK v roku 2018 z Liberca. Tam im podľa nej kvitol už niekoľkokrát, podarilo sa im ho opeliť a vypestovať tak semená. Doplnila, že o získanie semien sa pokúsia aj ich odborníci. O niekoľko dní sa podľa nej pokúsia kvet umelo opeliť, objednali si na to peľ samčích kvetov z inej rastliny.

UK poukázala aj na to, že pestovanie amorfofalu si vyžaduje špecifické podmienky. "Potrebuje veľa tepla, svetla, vody, hnojiva, ale najmä veľa priestoru. Listy dokážu vyrásť do výšky aj vyše šiestich metrov. Hľuza, z ktorej vyrástol tento veľký kvet, mala pri poslednom vážení vyše 60 kilogramov. Sme naň hrdí, vzhľadom na to, že je pomerne mladý, má len šesť rokov a je naozaj veľký," poznamenal vedúci záhradník Botanickej záhrady Ján Čapka.

Amorphophallus titanum pochádza z ostrova Sumatra v Indonézii. Je to jediné miesto na svete, kde sa vyskytuje vo voľnej prírode, aj tam však už patrí k ohrozeným druhom pre klčovanie tamojších tropických pralesov.


Súvisiaci článok
Malý samček zebry Hartmannovej je novým prírastkom bojnickej zoo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť