Streda 18. 09. 2024 10:29:24 | Meniny má Eugénia

Ambulantní lekári žiadajú o dofinancovanie. Inak si budeme za vyšetrenia platiť z vlastného!

SLOVENSKO/ Kríza v slovenskom zdravotníctve. Ambulantným lekárom chýba 300 miliónov eur na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti. O tie žiadajú ministerstvo zdravotníctva. Ak ich nedostanú hrozí, že mnohí budú musieť vyberať platby navyše od pacientov. Alebo zatvoria. Ministerka Zuzana Dolinková chce požiadať o peniaze ministra financií.

Michal Filek|12. august 2024|08:19:51

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
V Čadci sa zabil cyklista. Narazil do odstavného auta
Čítajte viac >

Na problém v ambulantnom sektore upozornila v reportáži televízia Markíza. Situácia je vraj natoľko kritická, že mnohí lekári budú nútení buď vyšetrenia spoplatniť, alebo svoje ambulancie zatvoriť. Doplatia na to najmä pacienti.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslav Orosová upozorňuje, že sa na Slovensku dostávame do situácie, kedy ambulantná starostlivosť bude len pre tých, ktorí si ju budú môcť dovoliť.

Podľa prezidenta Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení Štefana Zelníka však hrozí nielen to, že poskytovatelia neuzatvoria zmluvy so zdravotnými poisťovňami a budú vyberať platby od pacientov priamo, ale mnohí budú nútení svoje ordinácie zatvoriť a už ich nikdy neobnovia.

Ušná lekárka zo Senice Ivana Vrancová pre Markízu opisuje, že musí hradiť mzdové náklady, vybavenie ambulancie, nájom, energie a ďalšie poplatky, na čo jej peniaze od poisťovne nestačia.

Peňazí v systéme je málo. Všetky zdravotné poisťovne na Slovensku údajne vykážu stratu. Odborníci už pri príprave rozpočtu upozorňovali ministerku, že objem peňazí pre zdravotníctvo nebude stačiť. Chýba asi 305 miliónov eur.

Zuzana Dolinková bude žiadať peniaze navyše. Chce rokovať s ministrom financií Ladislavom Kamenickým.


Súvisiaci článok
Trnavskí lekári prvýkrát operovali mozog novou technikou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť