Streda 18. 09. 2024 02:02:55 | Meniny má Eugénia

Transparency kritizuje prepustenie Kováčika. „Nepredložili žiadne zrozumiteľné argumenty!“

SLOVENSKO/ Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko považuje prepustenie právoplatne odsúdeného bývalého generálneho prokurátora Dušana Kováčika ministrom spravodlivosti Borisom Suskom za bezprecedentné a symbolické. Minister, ani premiér nepredložili relevantné argumenty. Vládna koalícia robí kroky, ktoré znamenajú negatívny zvrat v boji proti korupcii a zabezpečeniu beztrestnosti svojich ľudí. Zdroj: TIS, TASR.

Michal Filek|12. august 2024|12:00:06

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Fico podporuje Suska, aj Šimkovičovú. Prepustenie Kováčika bolo vraj zákonné
Čítajte viac >

Po odsúdení Kováčika v máji 2022 Transparency napísali, že tento generálny prokurátor mal korupciu potierať, no stal sa jej symbolom. Teraz jeho prepustenie o dva roky neskôr rozhodnutím ministra spravodlivosti Borisa Suska na základe jeho dovolania a rozhodnutia o prerušení trestu označuje TIS za bezprecedentné a symbolické.

„Argumenty ministra ani premiéra Roberta Fica o bežnom postupe či nastoľovaní spravodlivosti nesedia. Kováčika totiž opakovane odsúdili nezávislé súdy a hoci minister spravodlivosti naozaj ešte môže využiť mimoriadnu právomoc a podať dovolanie aj s rozhodnutím o prerušení trestu, má ísť len o výnimočné prípady s jasným a zrozumiteľným vysvetlením,“ argumentuje organizácia.

Podľa nej je to napríklad vtedy, ak sa preukáže zlý výpočet trestu. Inak má v vraj právnom štáte rozhodovanie o prepustení právoplatne odsúdeného páchateľa prináležať súdom.

„Susko však verejnosti nepredložil žiadne zrozumiteľné argumenty o porušení Kováčikových práv súdmi, prerušenie trestu podporil iba vágnym tvrdením o podobných rozhodnutiach z minulosti a to bez konkrétnych čísel či vecného popisu prípadov. Reakcie ministra ako aj premiéra boli namiesto toho opäť najmä o útokoch na opozíciu či médiá, vrátane označovania bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej za právnickú príšeru,“ píše Transparency.

A ako ďalej pokračuje medzinárodná organizácia, ktorá sa zaoberá dodržiavaním transparentnosti a právneho štátu:

„V kombinácii so zrýchlenými zmenami trestnej politiky štátu, rušením Špeciálnej prokuratúry, elitnej policajnej agentúry NAKA, obviňovaním a odstavovaním policajtov a prokurátorov, ktorí v uplynulom období exponované prípady riešili, ide o kontinuálny negatívny zvrat v témach boja proti korupcii a právneho štátu. Ten spočíva nielen v oslabovaní legislatívy a inštitúcií, ale aj v evidentnej snahe vládnej koalície o zabezpečene beztrestnosti pre svojich ľudí“.

Fico rozhodnutie Suska podporil

Premiér Robert Fico na sociálnej sieti rozhodnutie Borisa Suska podporil. Podľa neho konal správne, keď Dušana Kováčika prepustil na slobodu.

"Všetci veríme v nevinu Dušana Kováčika. Z nášho pohľadu bol obeťou zmanipulovaného trestného konania, aby sa špeciálnym prokurátorom mohol stať Lipšic s úlohou pozatvárať hlavných predstaviteľov súčasných vládnych strán," vyhlásil Fico.

Zopakoval, že Susko konal spravodlivo, keď podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Susko chce Kováčikovi len zabezpečiť spravodlivý súdny proces

Minister podal dovolanie na základe podnetu obhajcu, ktorý vyhodnotil ako opodstatnený. "Som presvedčený, že v prípade Dušana Kováčika pri zisťovaní skutkového stavu boli závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci," podotkol minister. Právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR z mája 2022 vychádza podľa Suska zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie.

"Dovolanie, ako aj prerušenie či odloženie výkonu rozhodnutia sú štandardné inštitúty nášho právneho systému, ktoré ministrovi priznáva právny poriadok dlhé roky," podotkol Susko s tým, že Kováčikovi chce zabezpečiť jeho právo na spravodlivý súdny proces.


Súvisiaci článok
Ficove víťazstvo: Úrad špeciálnej prokuratúry v stredu zanikol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť