Streda 18. 09. 2024 01:52:46 | Meniny má Eugénia

Oravskú priehradu budú po 70-tich rokoch fungovania rekonštruovať

ORAVSKÁ PRIEHRADA/ Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začína po 7O-tich rokoch fungovania Oravskej priehrady s jej rekonštrukciou. Informovali o tom v utorok z rezortu životného prostredia. Obnova a s ňou súvisiace práce na znižovaní hladiny sa uskutočnia počas augusta a septembra, následne nádrž napustia na bežnú úroveň.

TASR|13. august 2024|14:26:00

Zdroj: Facebook/Igor Janckulík

Súvisiaci článok
Na Orave pohrýzla medvedica turistu. Bránila svoje mláďa!
Čítajte viac >

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) ide o najväčšiu slovenskú priehradu, ktorá má nielen národohospodársky, ale aj ekologický význam. "Garantujem, že ochrana toho najhodnotnejšieho, čo na Slovensku máme - vody, je pre mňa absolútnou prioritou. Chcem, aby si na prvom mieste plnili zákonnú úlohu na to určené štátne firmy a mali na to aj peniaze," ubezpečil.

Taraba zdôraznil, že realizované opatrenia zvýšia efektivitu a spoľahlivosť vodnej stavby pri povodniach. Zabezpečia tiež stabilné dodávky kvalitnej pitnej vody a prispejú k spoľahlivej výrobe čistej elektrickej energie z vody.

Závery technicko-bezpečnostného dohľadu ukázali, že je nevyhnutná rekonštrukcia a výmena vodiacich prvkov provizórneho hradenia, vrátane nevyhnutných úprav súvisiacich konštrukcií. Podľa generálneho riaditeľa SVP Jozefa Moravčíka budú demontáž a následnú montáž vodiacich prvkov robiť potápači pod vodnou hladinou.

"Toto opatrenie je dôležité z dôvodu minimalizovať obmedzenia prevádzky a rekreácie. V tejto súvislosti pristúpime k zníženiu hladiny v nádrži pod prah klapiek na kótu 597 metrov nad morom, čo je v porovnaní s jej bežnou hladinou o dva metre menej," povedal Moravčík.

Vodohospodári navrhli rekonštrukčné práce tak, aby mali čo najmenší vplyv na dopravu. Obmedzenia konzultovali s dotknutými samosprávami aj úradmi. Prejazd vozidiel bude čiastočne obmedzený v čase realizácie opravy, a to v časti jazdného pruhu smer Trstená - Námestovo. Druhý pruh v smere Námestovo - Trstená bude v bežnom režime.

Oravská priehrada sa rozprestiera na ploche 3347 hektárov a má najväčší objem vody, celkom 367.152.000 metrov kubických. Vodná stavba je jednou z 302 nádrží, ktoré spravuje SVP.


Súvisiaci článok
Na Slovensku objavili nový druh ázijskej včely - čalúnnicu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť