Piatok 22. 11. 2024 12:21:28 | Meniny má Cecília

Slovensko chystá revolúciu v školskom stravovaní: Chutnejšie jedlá, menej cukru, viac ovocia a zeleniny!

SLOVENSKO/ V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenina a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

TASR|14. august 2024|09:00:06

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Drucker Dankovi: Riešte problémy vo vlastných rezortoch, školstvo je naše!
Čítajte viac >

TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a so zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Ako priblížil rezort, chce zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je podľa neho používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.


Súvisiaci článok
Na základných školách bude platiť zákaz používania mobilov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť