Streda 18. 09. 2024 17:41:36 | Meniny má Eugénia

Cez víkend sa v Prešove uskutočnilo obľúbené podujatie Deň soli

PREŠOV/ Deň soli 2024 sa uskutočnil v sobotu 7. septembra v Múzeu Solivar v Prešove. Toto podujatie oslavuje históriu ťažby a varenia soli a každoročne ponúka pestrý program pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Zahŕňa živé múzeum, kde si mohli návštevníci pozrieť rôzne expozície a aj divadelné predstavenia. Tento rok bol oživený aj gápeľ, historický ťažný mechanizmus poháňaný koňmi.

Lenka Ménová|9. september 2024|12:00:06

Zdroj: Facebook/Slovenské technické múzeum

Súvisiaci článok
Divadlo Jonáša Záborského v Prešove predstavilo štvorlístok nových tvárí
Čítajte viac >

V národnej kultúrnej pamiatke Solivar v Prešove sa uskutočnil už 6. ročník najväčšieho sviatku soli - Deň soli. Návštevníci mali možnosť zažiť jedinečnú atmosféru, kde sa stretli tradície s modernou zábavou. Aj tento rok bol pripravený bohatý a rozmanitý program spojený nielen s históriou ťažby a varenia soli, ale tiež živé múzeum, hasičská technika, kolotoče i očakávaný večerný koncert Evy Mázikovej. Nechýbali remeselné stánky ani tombola so zaujímavými cenami.

,,V rámci živého múzea chceme tento rok oživiť budovu Gápľa. Po stáročiach uviesť do pohybu konskou silou najstarší a najväčší ťažný mechanizmus – gápeľ. Tak, ako to bolo v minulosti. Nebude chýbať varenie soli a mnoho ďalších atrakcií,“ dodal Marek Duchoň, riaditeľ STM-Múzea Solivar v Prešove.

V programe vystúpilo divadlo Cililing, Usmievanka, Kúzelná fyzika, folklórny súbor Starišan a mnoho iných umelcov, vrátane prezentácie záujmových útvarov ABC Centra voľného času so sídlom v Prešove. Sprievodné aktivity zahŕňali živé múzeum, ukážky hasičskej techniky, nechýbali kolotoče, strelnica, tombola a stánky s občerstvením.

Eva Máziková je obľúbená slovenská speváčka, herečka a televízna osobnosť, ktorá sa preslávila v 70. rokoch a je známa svojím energickým vystupovaním a charizmatickým prejavom. Stále aktívne vystupuje na koncertoch a kultúrnych podujatiach, pričom sa udržiava v centre pozornosti aj vďaka svojmu štýlovému a nezameniteľnému imidžu.

Počas svojej kariéry sa stala jednou z najobľúbenejších popových speváčok, pričom vydala množstvo hitov a albumov. Medzi jej najznámejšie piesne patria skladby ako „Mám rozprávkový dom“ a „C'est la vie“. Objavila sa aj v niekoľkých filmoch a televíznych programoch a tiež v rôznych zábavných a talentových šou.

Deň soli, vystúpenie Evy Mázikovej. Zdroj: Facebook/Slovenské technické múzeum

Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia. Areál soľného závodu „Starý solivar“ z prelomu 18. a 19. storočia sa zachoval ako unikátna technická pamiatka, ktorá nemá v oblasti technických pamiatok podobného druhu na území Slovenska konkurenta.

Návšteva NKP Solivar je aj mimo tejto akcie zážitkom, ktorý návštevníkov prenesie do čias, keď prešovská soľ bola nad zlato.


Súvisiaci článok
Bardejovský skanzen čaká revitalizácia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť