Streda 18. 09. 2024 14:08:00 | Meniny má Eugénia

Aj v Slovenskom raji v nedeľu vypukol požiar. A stále horí!

SLOVENSKÝ RAJ/ V Slovenskom raji v nedeľu (8. 9.) zachvátil požiar lokalitu Jedľov. Správa Národného parku (NP) Slovenský raj na sociálnej sieti uviedla, že pravdepodobnou príčinou jeho vzniku je manipulácia s otvoreným ohňom mimo vyznačenej turistickej trasy. Zásah podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach stále trvá.

TASR|9. september 2024|08:45:09

Zdroj: Facebook/Národný park Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi

Súvisiaci článok
Nad Račou vypukol rozsiahly požiar!
Čítajte viac >

"Okolo 15.00 h sme dostali prvé hlásenie o požiari v oblasti Tomášovského výhľadu. Zmobilizovali sme kolegov, zbalili protipožiarne náradie a na mieste sme sa hlásili veliteľovi zásahu z HaZZ v Spišskej Novej Vsi. Horelo v katastrálnom území Spišské Tomášovce, medzi známym Tomášovským výhľadom a turistickým centrom Ďurkovec," uviedli ochranári. Požiar vznikol na hrebeni, na vyhliadkovej plošinke, na hranici medzi piatym a tretím stupňom ochrany. Okrem národného parku horelo aj v lese miestneho pozemkového spoločenstva Les Tomášovce.

Požiar sa podľa Správy NP do zotmenia podarilo lokalizovať, zhorela plocha asi pol hektára, čiastočne na severnom prístupnejšom svahu v starej borine s jedľou, ale čiastočne aj na južnom, extrémne strmom svahu v pestrom zmiešanom, ale v podraste veľmi presušenom lese s bukmi, dubmi, lipami, javormi, jedľou, smrekom a borovicou.

"Situáciu komplikuje asi 20 metrov vysoké hrebeňové súvislé bralo, odkiaľ padali dolu strminou obhorené zvyšky driev či hrabanky. Preto sme sa zamerali na úsek pod bralom, ktorý hasiči a ostatní s malými postrekovačmi na chrbtoch uhasili ako prvý. Pod požiarom sme podrobne zmonitorovali niekoľko desiatok metrov široký úsek svahu a, dúfame, že dolu k Hornádu nespadli žiadne tlejúce zvyšky. Pred zotmením sa podarilo výdatne zaliať aj vrcholovú plošinu a prístupnejšiu časť na severnej strane požiariska," priblížila Správa NP.

Okrem profesionálov na mieste zasahovali aj dobrovoľníci z obcí Letanovce, Smižany a Betlanovce a tiež príslušníci Horskej záchrannej službe Slovenský raj, viacerí ochranári a členovia pozemkového spoločenstva. Spolu v teréne zasahovalo viac ako 30 ľudí.

"Príčina požiaru nie je dosiaľ známa, avšak iste ňou nebol prírodný činiteľ, ale človek. S veliteľom zásahu sme sa zhodli, že išlo o manipuláciu s otvoreným ohňom, možno nedohasený ohorok z cigarety," zdôraznila Správa NP. Upozorňuje, že lokalita je mimo turistických chodníkov a vyzýva preto návštevníkov, aby nechodili mimo nich a aby sa v lese a všeobecne v prírode správali maximálne zodpovedne.

Počas pondelka by mali požiarisko ochranári spolu s hasičmi podrobne obhliadnuť a pokračovať v dohášaní.


Súvisiaci článok
V rodinnom dome na západnom Slovensku našli dve mŕtve telá
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť