Štvrtok 19. 09. 2024 18:00:01 | Meniny má Konštantín

Ficov darček pre Slovákov: Zvýšenie DPH výrazne navýši ceny, myslí si PS

SLOVENSKO/ Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho nevyváži. Poslanec opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš tak reagoval na predstavené konsolidačné opatrenia.

TASR|18. september 2024|07:17:19

Zdroj: Ladislav Kamenický, freepik.com

Súvisiaci článok
Ficova vláda schválila konsolidáciu. Zvyšuje základnú DPH na 23%, aj zdanenie bohatých firiem
Čítajte viac >

Balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur v utorok predstavila vládna koalícia.

"Zvýšenie DPH o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho ani zďaleka nevyváži," uviedol Kišš ku konsolidačným opatreniam.

Jedným z konsolidačných opatrení na rok 2025 je aj zavedenie 10-percentného viazania personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur. Podľa Kišša sa však vláda na sebe šetriť nechystá, 10-percentné prepúšťanie v štátnej správe je podľa neho jediné výdavkové opatrenie. "Máme dôvodnú obavu, že bude chaotické a uškodí Slovensku," uviedol Kišš.

Vládna koalícia v utorok predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.


Súvisiaci článok
Na hlasovaní o odvolaní Šimečku neboli Migaľ a Šalitroš z Hlasu. Polarizáciu to vraj nezastaví
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť