Štvrtok 19. 09. 2024 00:49:49 | Meniny má Konštantín

Fico sa vrátil do Handlovej. Plánuje zákon na podporu baní, avizoval aj projekt s Tatravagónkou

HANDLOVÁ/ Po štyroch mesiacoch od zasadnutia výjazdového rokovania vlády v Handlovej sa do regiónu premiér Robert Fico opäť vrátil. Cieľom jeho návštevy bolo zhodnotiť, ako sa plnia rozhodnutia, ktoré vláda prijala na rokovaní venovanom predovšetkým programu transformácie Hornej Nitry.

Natália Štepanovičová|9. september 2024|18:00:06

Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Fica v Handlovej po rokovaní vlády postrelili, uvádza TA3
Čítajte viac >

Premiér sa najskôr zúčastnil slávnostného otvorenia zrekonštruovaných priestorov SOŠ v Handlovej, kde vyzdvihol, že škola ponúka presne také odbory, po ktorých najviac volá slovenský priemysel a slovenské hospodárstvo. Neskôr navštívil výrobný závod na chov sladkovodných rýb na Rybej farme, ktorý vznikol v rámci transformácie uhoľného regiónu a zamestnáva bývalých baníkov.

Na záver pracovného programu rokoval s primátorkou mesta Silvou Grúberovou. Primátorka priblížila, že na stretnutí s premiérom sa dotkli otázky využiteľnosti hnedého parku a banského skanzenu. Priemyselný park, areál bývalých baní, rieši ministerstvo hospodárstva.

„Pomáhame zabezpečiť investorov zo zahraničia do Štátneho parku Handlová, ktorí by v budúcnosti prišli," doplnila primátorka.

Pri téme skanzenu, kde je zámer mesta spolupracovať s Hornonitrianskymi baňami v Prievidzi (HBP) a Handlovským baníckym spolkom, podľa nej riešili s premiérom otázku prevádzkovania. Navrhla, aby to bol národný projekt v partnerstve so Slovenským banským múzeom, ako organizáciou ministerstva životného prostredia.

Vláda chce pripraviť nové zákony o geotermálnych vodách a vrtoch

Premiér na tlačovom brífingu v Handlovej informoval, že vláda pripraví novú legislatívu o geotermálnych vodách a vrtoch. Zákon, ktorý by malo pripraviť ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom hospodárstva, by mal pomôcť i Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) v súvislosti s ich aktivitami v oblasti energetiky. Nový zdroj tepla postavený na obnoviteľných zdrojoch energie, ktorý realizovalo Prievidzské tepelné hospodárstvo označil Fico za mimoriadne závažný počin HBP v oblasti energetiky.

„Rozprávali sme sa s HBP, ako by sme im mohli pomôcť predovšetkým v legislatívnej oblasti. Okamžite sa obrátim na ministra životného prostredia, aby spoločne s ministerkou hospodárstva predložili úplne nový zákon o geotermálnych vodách a vrtoch. Dnes je to celý balík zákonov, ktorý veľmi komplikuje tým, ktorí chcú využívať takúto vodu, život," priznal Fico.

Z baníkov sa môžu stať pestovatelia paradajok

Hlavnou témou pracovného rokovania v Handlovej bola podľa neho situácia, v akej sa nachádzajú HBP po útlme ťažby uhlia. Spoločnosť podľa jeho vyjadrenia vyvíja maximálne úsilie, aby si všetci, ktorí chcú, našli prácu, či už priamo v baniach, alebo cez rekvalifikácie.

Fico spomenul pestovanie paradajok, ako aj avizovaný strojársky projekt s Tatravagónkou Poprad a chov sumčeka afrického, ktorý chce vláda rovnako podporiť.

"Budeme hľadať predovšetkým priestor v štrukturálnych fondoch, aby sme baniam umožnili získať zdroje na vytvorenie prevádzky, kde by dokázali spracovať ešte efektívnejšie produkciu tejto ryby," priblížil premiér.

Časť produkcie sa totiž podľa neho spracováva v zahraničí, najlepším riešením však bude, aby na Slovensku bol čo najväčší objem. Okrem toho v nováckom podzemí pestujú hlivu ustricovú a venujú sa oblasti tepelného hospodárstva.


Súvisiaci článok
Kto vládol na Slovensku? Fico bol premiérom už trikrát, Dzurinda dva razy, ďalší šiesti len raz
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť