Štvrtok 19. 09. 2024 03:01:27 | Meniny má Konštantín

Na Trenčianskom hrade sprístupnia kryptu z 15. storočia

TRENČÍN/ Mnohí návštevníci hradu ani len netušili, že existuje. Kaplnka medzi Matúšovou vežou a Palácom Zápoľských mala pod svojou oltárnou časťou pôvodne vystavanú gotickú kryptu. Prebiehajúci výskum archeológov z Trenčianskeho múzea naznačuje, že môže ísť o významné nálezisko. Nahliadnuť doň budú môcť už čoskoro samotní návštevníci.

Natália Štepanovičová|14. september 2024|17:00:06

Zdroj: Trenčianske múzeum v Trenčíne

Súvisiaci článok
Trenčiansky hrad navštívilo do júla 75 000 návštevníkov
Čítajte viac >

Trenčianske múzeum v Trenčíne sa symbolicky, práve na 600 výročie nadobudnutia hradu Barborou Celjskou, rozhodlo kryptu odkryť.

"Spravili sme sondu pri okraji lode pred oltárnou časťou, kde sme odkryli vstup do krypty. Vedie do nej pôvodné tehlové schodisko, to však bolo v druhej polovici 20. storočia nešetrne zasypané stavebným odpadom. Vyčistili sme priestor schodiska a dostali sme sa na úroveň podlahy samotnej krypty. Jej areál bol rovnako zasypaný stavebnou sutinou. Odstraňujeme ju, aby sme odkryli pôvodné povrchy zo 16. storočia," priblížil priebeh prác archeológ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Juraj Malec, ktorý zároveň vedie celý výskumný tím.

Okrúhle výročie v znamení zachovalých objavov

Archeológovia objavili viacero nálezov, napríklad keramické črepy z obdobia stredoveku.

"Okrem pôvodnej podlahy v krypte sme narazili aj na spevnenú pochôdznu vrstvu, ktorá je ešte staršia ako tehlová podlaha, pravdepodobne pochádza z 13. storočia. Schodisko, podlaha aj klenby krypty sú tehlové. Na niektorých tehlách nachádzame znak, ktorý sa javí ako kríž, prípadne ako zlomený meč," priblížil doterajší pokrok v prácach Malec.

Podľa zachovaných údajov gotická krypta pôvodne slúžila na uloženie zosnulých, avšak ľudské pozostatky tu zatiaľ nenašli. Výskumné práce sú aktuálne v polovici, môžu tak ešte priniesť rôzne zaujímavé zistenia.

"V severnej stene krypty by mal byť otvor vedúci do ďalšieho priestoru, ktorý sa nachádza pod objektom sakristie. Myslím si, že ak sa bude nachádzať za kryptou ďalší priestor, nemusí byť spojený s kryptou, môže to byť pokojne priestor aj z inej časti hradu," uzavrel vedúci archeológ.

Návštevníci môžu nahliadnuť do priestoru od druhej polovice septembra. Trenčianske múzeum plánuje aj komentované prehliadky kaplnky vedené archeológmi.

S výstavbou kaplnky začala panovníčka Barbora Celjská v prvej polovici 15. storočia, ktorá bola využívaná približne 350 rokov na sakrálne účely, až do veľkého požiaru v roku 1790. Posledné informácie o stave krypty pochádzajú z technického denníka z roku 1955. Následne bola pravdepodobne v 80. rokoch nešikovne zasypaná stavebným odpadom z hradu.


Súvisiaci článok
Trenčiansky hrad s hradom Brumov na Morave prepojí cyklotrasa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť