Štvrtok 19. 09. 2024 02:18:12 | Meniny má Konštantín

Povodňová situácia na Myjave je zatiaľ pod kontrolou, večer ju môžu skomplikovať prítoky aj silný vietor

MYJAVA/ Dnes popoludní sa na Mestskom úrade na Myjave znova zišli členovia Krízového štábu, aby zhodnotili aktuálnu hydrometeorologickú situáciu a dohodli sa na ďalšom postupe.

Natália Štepanovičová|14. september 2024|17:45:45

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Výstrahy pred dažďom platia celý víkend na väčšine Slovenska
Čítajte viac >

Na stretnutí zástupcovia samosprávy konštatovali, že napriek výdatným zrážkam, ktoré po krátkej nočnej prestávke opäť trvajú prakticky celý deň, súčasná situácia nie je kritická a riešia sa len lokálne problémy menšieho rozsahu.

"Je možné, že vo večerných hodinách bude vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, pretože niektoré prítoky rieky Myjava dosahujú svoje limity, začína stekať aj voda z polí. Aktuálne však nedochádza k bezprostrednému ohrozeniu zdravia a majetku obyvateľov alebo verejného majetku," upokojuje situáciu hovorca mesta Marek Hrin.

Vodné nádrže Stará Myjava a Brestovec sú pod kontrolou, hrádza proti zaplaveniu pri nemocnici sa ešte neplní a hrádza hladiny Svaceník v mestskej časti Turá Lúka stúpla o 11 centimetrov. Rieka v intraviláne mesta je podľa hovorcu takisto bezproblémová.

Výpadky osvetlenia, ale aj upchatá kanalizácia

"Počas uplynulej noci sme riešili, napríklad upchatú kanalizáciu a zhromažďovanie vody na viacerých uliciach v meste, kde hrozilo, že sa voda dostane do garáží a vchodov panelákov. Obyvatelia tak isto hlásili výpadky verejného osvetlenia, keď intenzívny dážď spôsobil skraty vo vedení. Na niektorých uliciach preto nebudú lampy svietiť ešte ani dnes," vymenoval problémy, s ktorými sa stretli hovorca.

Všetci zmobilizovaní zamestnanci samosprávy, Správy majetku mesta Myjava, dobrovoľných hasičských zborov či mestskej polície sú podľa Hrina naďalej v pohotovosti a pripravení v prípade komplikácií zasiahnuť. Mesto, ako aj kopanice sú neustále monitorované hliadkami. Myjavská radnica občanov vyzýva na zachovanie pokoja, ostražitosti a zároveň na sledovanie komunikačných kanálov samosprávy.

Situáciu v noci môže skomplikovať silný vietor

Marek Hrin zároveň uviedol, že situáciu v súvislosti so silným vetrom, pozorne sledujú.

"Sledujeme predpovede zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Meteorológovia uvádzajú, že nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku - predovšetkým v západnej polovici - presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu. Najvyššie nárazy očakávajú na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený takzvaným padavým vetrom," doplnil hovorca Myjavy.

Očakávaný vietor môže spôsobiť väčšie škody, najmä v lesoch, pretože na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie. Najväčšie riziko je tak v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine.


Súvisiaci článok
Viete čo robiť a nerobiť pri záplavách? Toto by ste mali urobiť a toto zas nie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť