Piatok 20. 09. 2024 23:47:10 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Skaza v Okrase. Kysucké družstvo, v ktorom vyrábajú vianočné ozdoby, zaplavila voda

ČADCA/ Vo výrobnom družstve Okrasa už 70 rokov ručne vyrábajú vianočné ozdoby na domáci, aj zahraničný trh. Teraz ich však postihla doslova katastrofa. Výrobné priestory a sklad im pri povodni zatopila voda. Vyrobené ozdoby sú zničené, škodu rátajú v státisícoch. Na pomoc vyhlásili zbierku a dúfajú, že im zákazníci a lokálpatrioti pomôžu prežiť.

Michal Filek|20. september 2024|09:26:04

Pomáhajú, o teraz sami potrebujú pomoc. Zdroj: Facebook/Okrasa Čadca - Výrobné družstvo

Súvisiaci článok
Rieka Kysuca sa vylieva, pripravujú sa na evakuáciu
Čítajte viac >

Všetkým zamestnancom je z tej skazy do plaču. Pre TV Markíza to povedala vrátnička Marta Tvrdá.

Škody po povodni sú skutočne žalostné. Rozbité ozdoby, rozmočené škatule, zatopené budovy, aj technológie. Celkovú vzniknutú škodu odhadla pre Markízu predsedníčka výrobného družstva Okrasa Eliška Šipulová na, minimálne, 200-tisíc eur.

„Celé družstvo bolo zatopené, areál, budovy, v ktorých sa nachádza sklad, predajňa, kreatívna dielňa, kotolňa, dielne s náradím, garáže.. Momentálne pracujeme na odstraňovaní vody a bahna, vyčísľujeme škody,“ napísala Šipulová na sociálnej sieti.

Vytopilo im aj vyše 100-tisícovú zákazku do Rakúska.

Tú musia celú prezrieť a zničené ozdoby nahradiť novými.

Pohroma ich zastihla v tom najhoršom období. Práve v čase, kedy pripravujú ozdoby na vianočný trh do zahraničia, aj na Slovensko.

Aby to dokázali stihnúť, vyhlásili na internete zbierku. Veria, že im prispejú nielen Kysučania, ktorí sú na podnik naviazaní.

„Obdržali sme kopec správ, kde nám chcete pomôcť aj finančne. Preto sme sa rozhodli založiť kampaň na stránke www.donio.sk, kde nás môžete podporiť darovaním dobrovoľnej sumy. Vyzbieraná čiastka bude použitá na obnovu priestorov a záchranu Okrasy. Viac sa dočítate v našej kampani po kliknutí na odkaz: https://donio.sk/pomozte-zachranit-vyrobne-druzstvo-okrasa,“ takto uviedol zbierku na svojom Facebooku tím Okrasa z Čadce.

Tak čo, prispejete? Všetkým vám už vopred veľmi pekne ďakujú!


Súvisiaci článok
VIDEO Vydržia mosty v Čadci obrovský nápor vody?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť