Nedeľa 29. 09. 2024 01:16:59 | Meniny má Michal, Michaela

V Handlovej postavia nové komunitné centrum

HANDLOVÁ/ V areáli nemocnice vyrastie nový objekt pre seniorov. Pôjde o moderné zariadenie komunitného typu, čím vznikne pre obyvateľov regiónu nová sociálna pobytová služba pre osoby odkázané na pomoc druhých. Senior centrum Sv. Kataríny, ktoré je predkladateľom projektového zámeru na rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti, bude výstavbu novej budovy financovať okrem vlastných zdrojov aj z eurofondov.

Natália Štepanovičová|27. september 2024|13:00:06

Zdroj: Nemocnica AGEL Handlová

Súvisiaci článok
V areáli handlovskej nemocnice vznikla nová oddychová zóna
Čítajte viac >

Senior centrum Sv. Kataríny, ktoré funguje pri Nemocnici AGEL Handlová, sa stalo úspešným predkladateľom projektu zameraného na rozšírenie kapacít komunitnej sociálnej starostlivosti.

Na realizáciu projektu, ktorého cieľom je vybudovanie moderného zariadenia pre seniorov, stredisko získalo viac ako milión tristo tisíc eur. Výdavky na realizáciu projektu, vrátane vlastných zdrojov, sú viac ako dva milióny štyristopäťdesiat tri tisíc eur.

"Doposiaľ sme poskytovali sociálne služby pre seniorov priamo v nemocnici. Aktuálne nie je perspektívne rozširovať služby v jej priestoroch, rozhodli sme sa na tento typ pomoci využiť areál nemocnice a vybudovať nové moderné zariadenie pre osoby, ktoré dovŕšili dôchodkový vek a sú odkázané na pomoc inej osoby,“ vysvetlila zámer budúceho strediska riaditeľka Marta Eckhardtová.

Nové bývanie nájde 12 klientov

Výstavba nového objektu by mala začať už v najbližších týždňoch a jeho kapacita bude 12 osôb. Štruktúra budovy bude zohľadňovať potreby ľudí odkázaných na starostlivosť, pričom bude kladený dôraz na plnú bezbariérovosť priestorov.

Navrhovaný objekt je jednopodlažný, pozostáva z dvoch bytových jednotiek, kde v každej môže bývať šesť osôb. Byt má samostatný vstup a je v čo najväčšej možnej miere podobný bežnej domácnosti, pričom je navrhnutý tak, aby poskytoval bezproblémovú manipuláciu s vozíkom a kompenzačnými pomôckami, ale aj bezpečný pohyb osôb so zrakovým znevýhodnením. Z chodby budú prístupné izby prijímateľov a tiež obývačka s kuchyňou. Okrem toho v interiéri bude klientom k dispozícii aj multifunkčná miestnosť, práčovňa a šatník. Obývačka je spojená s kuchyňou a je z nej priamy výstup na krytú letnú terasu.

Rozšírenie sociálnych služieb

Vybudovaním nového zariadenia sa pre obyvateľov regiónu rozšíria možnosti sociálnych pobytových služieb.

"Kladieme si za cieľ poskytovať sociálne služby tak, aby sme posilňovali nezávislý život a vytvárali podmienky, v ktorých budú klienti cítiť pohodlie a prijatie. Veríme, že vďaka skúsenému tímu, ktorý sa nám v centre podarilo vytvoriť, prebehne hladko aj rozšírenie kapacít, ktoré bude možné vďaka novej budove,“ vyjadrila prianie riaditeľka.

Podľa plánovaného harmonogramu by stavebné práce mali odštartovať už tento mesiac a projekty by mal klientom slúžiť o dva roky.


Súvisiaci článok
Škôlkarom v Handlovej pomáhajú poníky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť