Nedeľa 29. 09. 2024 13:10:35 | Meniny má Michal, Michaela

Konsolidácia donúti lekárov utiecť do zahraničia, avizuje komora

JASNÁ/ Navrhované konsolidačné opatrenia v zdravotníctve povedú k odlivu zdravotníckych odborníkov do zahraničia a k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Zhodli sa na tom delegáti sobotňajšieho Snemu Slovenskej lekárskej komory (SLK) v Jasnej.

TASR|29. september 2024|08:57:23

Zdroj: Facebook/Slovenská lekárska komora

Súvisiaci článok
Lekárske odbory hrozia výpoveďami. Ak poslanci schvália konsolidáciu
Čítajte viac >

"Chápeme nutnosť konsolidácie štátneho rozpočtu, ale sme presvedčení, že v systéme zdravotníctva a v iných odvetviach je možné hľadať aj iné možnosti úspor, preto limitovanú valorizáciu platov nepovažujeme za šťastné riešenie," uviedla SLK v tlačovom vyhlásení

Delegáti Snemu SLK zároveň žiadajú o prehodnotenie financovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Národného centra zdravotníckych informácií a Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby tak, aby neboli financované z verejného zdravotného poistenia.

Navrhované konsolidačné opatrenia v zdravotníctve sa týkajú spomalenia valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok i transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Návrh, ktorý poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania, kritizuje okrem zástupcov zdravotníckych organizácií aj opozícia.


Súvisiaci článok
Aj lekárske odbory kritizujú konsolidáciu. "Lekári nám utečú do zahraničia!" varujú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť