Sobota 05. 10. 2024 20:02:36 | Meniny má Viera

Ďalší problém v trenčianskej nemocnici! Detskú pohotovosť zatvorili na neurčito

TRENČÍN/ Nemocnica zrušila detskú pohotovosť. Od utorka nefunguje pohotovostná príjmová ambulancia kliniky pediatrie. Popoludní a v noci nemá kto slúžiť. Situáciu spôsobil nedostatok lekárov, a preto najmenších pacientov smerujú do Bojníc, Myjavy a Považskej Bystrice.

Natália Štepanovičová|3. október 2024|09:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Od júla končí detská pohotovosť v Novom Meste nad Váhom
Čítajte viac >

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne počas pracovných dní od pol štvrtej popoludní do siedmej ráno a počas víkendov a sviatkov nebude fungovať ústavná pohotovostná príjmová pediatrická ambulancia, informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Situáciu na klinike pediatrie podľa nej nemocnica v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR a Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) intenzívne rieši už niekoľko mesiacov.

Požiadavkou klinických pediatrov z FN Trenčín bolo k 1. októbru zabezpečiť fyzicky prítomných dvoch simultánne pracujúcich službukonajúcich pediatrov v službe ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS). Pri 17 lôžkach (bez JIS) a jednom pediatrovi v ÚPS spĺňa nemocnica personálny normatív.

„Napriek všetkej snahe nebolo možné k uvedenému dátumu požiadavku splniť, podarilo sa však dospieť k dohode s našimi pediatriami a chod kliniky bude zabezpečený v upravenom režime tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti o našich detských pacientov," vysvetlila hovorkyňa.

Upravený režim a jeden lekár

V čase ústavnej pohotovostnej služby - v pracovných dňoch od 15:30 hod. do 7:00 hod, cez víkendy a sviatky nepretržite, bude na klinike pracovať naďalej jeden pediater, ktorý bude dohliadať na hospitalizovaných pacientov, a na potrebu vykonania konzília v rámci nemocnice. Nebude však fungovať ústavná pohotovostná príjmová pediatrická ambulancia.

„O upravenom režime a smerovaní pacientov budú rodičia informovaní na príjmovej ambulancii a prostredníctvom našich komunikačných kanálov. Fungovanie ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Trenčíne bude pokračovať v nezmenenom režime.

Vedenie nemocnice, MZ SR a TSK naďalej hľadajú možnosti riešenia vzniknutej situácie s cieľom, aby rodič ani detskí pacienti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nepocítili akýkoľvek diskomfort," dodala na záver Holecová.

Rozhorčení rodičia

Nemocnica túto skutočnosť oznámila aj na svojom webe a sociálnej sieti. Pod príspevkom sa objavili kritické komentáre nespokojných rodičov.

„Neskutočné, najmenší rukojemníci medzi vládou a doktormi,“ skonštatovala Janka.

„Absolútne zlyhanie manažmentu. Páni, hrdosť a ješitnosť bokom, toto je zahrávanie sa s detským zdravím a životom! Okamžite prijmite opatrenia, prenesie nemocnicu späť do 21.storočia, alebo uvoľnite miesto profesionálom," zdôrazňuje Iva.

„Krajské mesto, fakultná nemocnica a ja mám utekať do Bojnic, Považskej Bystrice a ak nemám vodičák alebo auto, čo má dieťa zomrieť?," pýta sa Gabika.


Súvisiaci článok
Detská pohotovosť v Myjave skončila, nemocnica našla riešenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť