Piatok 18. 10. 2024 03:01:21 | Meniny má Lukáš

VIDEO V Púchove opäť hľadali najkrajšiu tortu

PÚCHOV/ Na Považí sa začiatkom októbra stretli cukrári z celého Slovenska, aby si zmerali sily na 12. ročníku súťaže o Najkrajšiu tortu Slovenska, ktorá prebiehala v troch kategóriách - seniori, juniori do 21 rokov a zvláštna kategória - netradičné torty. Prvé miesto v kategórii senior a zároveň aj titul Absolútny víťaz tento rok putoval do Bardejova.

Natália Štepanovičová|7. október 2024|14:00:06

Zdroj: Vratko Guzma

Súvisiaci článok
V Púchove si uctili celosvetovo známeho míma Milana Sládka
Čítajte viac >

Odborná porota vyberala z 32 súťažiacich, ktorí sa prihlásili z celého Slovenska od Bardejova až po Potôň. Cukrárka Petra Tóthová priblížila, aké kritériá zohrávali kľúčovú úlohu pri hodnotení.

"Rozhodovanie, ako vybrať najlepšiu tortu Slovenska bolo veľmi ťažké a posudzovali sme viacero vecí. V prvom rade to, čo súťažiaci priniesli, ako torty vyzerali, ale tiež ako chutili. Musí to ísť ruka v ruke. Nedá sa vyberať najlepšia torta bez toho, aby ste ju ochutnali a bez toho, aby ste sa na ňu pozreli. Myslím si, že to bola kreatívna debata," približuje hodnotiace kritériá porotkyňa z televíznej šou.

Rozhodovali detaily

Pri konečnom poradí, podľa organizátorky súťaže a predsedníčky Klubu cukrárov Jozefíny Zaukolcovej, rozhodovali naozaj len minimálne rozdiely.

"Hodnotili sme náročnosti jednotlivých tort, techniky, ktoré boli na nich použité, keď ich tam bolo viacero, prípadne či to bolo náročnejšie na modelovanie. Samozrejme, že aj chuť bola veľmi dôležitá, aby torta bola šťavnatá, chutná a nevysušená. Myslím si, že taká nebola ani jedna," vysvetľuje majsterka odborného výcviku na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove (SOŠ obchodu a služieb) Zaukolcová.

spongebob.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

Priznala, že v súťaži mala viacerých favoritov, pretože vie, čo cukrárska práca obnáša - koľko času, úsilia a financií museli súťažiaci vynaložiť na to, aby priniesli také krásne torty.

"Teším z toho, pretože všetci tí, čo sem prišli, boli pripravení. Chceli zaujať niečím iným a ja si myslím, že sa im to aj podarilo," dodala na záver organizátorka.

Absolútnym víťazom sa stala Jana Simova s tortou Bublinkový kúpeľ, ktorá získala aj prvé miesto v kategórii senior. Na 2. mieste sa umiestnila Iveta Bátorková s tortou TOM a JERY, 3. miesto si odniesla Anna Briestenská so svojim cukrárskym výrobkom O láske.

opipa.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová/Víťazná torta v kategórii Senior a zároveň absolútny víťaz

V juniorskej kategórii bodovali budúce cukrárky z miestnej školy

Študentka tretieho ročníka odboru cukrár na SOŠ obchodu a služieb v Púchove Katarína Kalníková vysvetlila, akú náplň obsahovala ich víťazná torta, ktorú nazvali Koralový útes.

"Na plnku sme použili maslový vanilkový krém, čokoládový krém s mascarpone, kakaový nibs a kandizované pomaranče a na zatieranie švajčiarsky krém," vysvetľuje Kalníková.

Na torte pracovali od polovice septembra, kedy začali vytvárať korytnačku a všetky dekorácie - ryby, riasy a kvety. Dokončili ju pár dní pred súťažou - upiekli samotné korpusy, robili krémy a poskladali tortu.

i_7796214.jpg Zdroj: Vratko Guzma/Víťazná torta v kategórii Junior

Výsledky súťaže:

Kategória Senior:

Absolútnym víťazom sa stala Jana Simova s tortou Bublinkový kúpeľ, ktorá získala aj prvé miesto v kategórii senior. Na 2. mieste sa umiestnila Iveta Bátorková, TOM a JERY, 3. miesto si odniesla Anna Briestenská, O láske.

Kategória Junior:

Prvé miesto - Katarína Kalniková, Terézia Šušková (Stredná odborná škola obchodu a služieb, Púchov), Koralový útes

Druhé miesto - miesto - Anna Strašíková (Hotelová akadémia Žilina), Krása prírody

Tretie miesto - Alžbeta Vandáková (Stredná odborná škola hotelových služieb Zvolen), Divadelný svet na zámku

Zvláštna kategória – netradičné torty:

Prvé miesto – Petra Masárová, torta Dragon

Druhé miesto – Jaroslava Kubašová, torta Tajomná komnata

Tretie miesto – Emília Vallová, torta Čaro Vianoc

Cenu diváka získali Karin Šupolová a Barbora Seková zo SOŠ obchodu a služieb v Púchove - Svet strýka SpongeBoba. Cenu primátorky mesta Púchov Kataríny Henekovej si odniesli Anna Yerofieieva, Anastasiia Fostii zo obchodu a služieb v Púchove - Tajomstvá Japonského lesa DziuKaj.

panda.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

i_7796216.jpg Zdroj: Vratko Guzma

mala morska vila.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

i_7796194.jpg Zdroj: Vratko Guzma

i_7796196.jpg Zdroj: Vratko Guzma

i_7796212.jpg Zdroj: Vratko Guzma

dobby.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová

i_7796198.jpg Zdroj: Vratko Guzma

kroko.jpg Zdroj: Natália Štepanovičová


Súvisiaci článok
Púchov ožil poéziou už po jedenástykrát
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť