Štvrtok 17. 10. 2024 16:07:54 | Meniny má Hedviga

Legendárny Košický maratón oslávil storočnicu. Bežec Tomáš nám prezradil, ako zvládol povestný 33. kilometer

KOŠICE/ Neuveriteľných 100 rokov uplynulo od prvého maratónskeho behu, ktorý sa uskutočnil v októbri 1924 a zúčastnilo sa ho vtedy 8 odvážlivcov. V nedeľu 6. októbra sa v Košiciach konali stoprvé preteky, na ktorých bolo prítomných množstvo domácich aj zahraničných bežcov. Jedným z nich bol aj Tomáš Lengyel, športovec telom i dušou, ktorý súťažil na MMM v kategórii „Polmaratón – Muži“. Zdroj: kosicemarathon.com.

Lenka Ménová|9. október 2024|09:17:05

Zdroj: Tomáš Lengyel

Súvisiaci článok
Peťa sa na návrat na svahy pripravuje v Argentíne. Do tímu pribrala medicínskeho špecialistu na svoje koleno
Čítajte viac >

História a symbolika maratónu

Tento historický maratón, známy ako Medzinárodný maratón mieru (MMM), je najstarším maratónom v Európe a druhým najstarším na svete, hneď po Bostonskom maratóne. Maratón sa v mekke východného Slovenska rýchlo udomácnil a získal si obľubu aj u zahraničných bežcov.

V roku 1960 dostali Košice svoj umelecký symbol – bronzovú 3,5 metra vysokú sochu maratónca, pod ktorou sú vyryté mená víťazov jednotlivých ročníkov. Táto socha sa stala ikonickým miestom, kde sa stretávajú účastníci aj fanúšikovia maratónu.

Zaujímavosťou je, že v minulosti bolo potrebné splniť náročný kvalifikačný limit, aby bežci mohli v Košiciach súťažiť. Až v roku 1980 sa maratón otvoril aj ženám, čo výrazne prispelo k zvýšeniu jeho prestíže a popularity.

Maratón dnes

Dnešný Košický maratón sa zmenil na pestrý festival športu a zábavy, ktorý každoročne láka na štart približne 10 000 účastníkov z celého sveta. Maratón priťahuje nielen svojou bohatou tradíciou, výbornou organizáciou a čarom starobylého mesta, ale aj rýchlou a rovinatou traťou, ktorá zostala takmer nezmenená od svetového šampionátu v roku 1997.

Najznámejší víťaz

Do histórie košického maratónu sa zapísalo mnoho významných mien. Medzi najvýznamnejších víťazov patrí Keňan Kiprotich Kenei, ktorý vyhral maratón trikrát (2001, 2002, 2004). Za zmienku stojí aj fenomenálny víťaz z roku 2012, Keňan Gilbert Kiptoo Chepkwony, ktorý zabehol trať v čase 2:08:33, čím vytvoril jeden z najrýchlejších časov v histórii tohto podujatia.

Medzi ženami sa v Košiciach preslávila Etiópčanka Shuko Genemo, ktorá v rokoch 2016 a 2017 triumfovala s impozantnými časmi a stala sa tak jednou z ikonických postáv ženského maratónu v Košiciach. A víťazom tohto ročníka sa stal opäť Keňan, Denis Chirchir.

Ohlasy a dojmy bežcov

Ak sa opýtate bežcov, čo je pre nich na Košickom maratóne výnimočné, ich odpovede sa často zhodujú: nevšedná atmosféra, ulice plné bežcov aj divákov a pozitívna energia, ktorou sa všetci navzájom dobíjajú.

Tento pocit nám potvrdil aj Tomáš Lengyel, ktorý súťažil v kategórii „Polmaratón – Muži“. Športovo založený päťdesiatnik skončil na krásnom 189. mieste s časom 01:34:08 (jeho osobný rekord) z celkového počtu 3 930 účastníkov v tejto kategórii, čo je obrovský úspech!

Košický maratón je nielen o prekonávaní fyzických limitov, ale aj o oslavách športového ducha, priateľstve a jedinečnej atmosfére, ktorú prináša každý október do historického centra Košíc. Storočnica maratónu je významným medzníkom, ktorý pripomína bohatú históriu a svetovú prestíž tohto podujatia.

Zdroj: Tomáš Lengyel

Rozhovor s Tomášom Lengyelom: „Môj prvý maratón bol skutočný zážitok!"

Tomáš Lengyel je aktívny športovec a podnikateľ z Košíc, ktorý svoj čas venuje cyklistickým a bežeckým súťažiam, aj napriek tomu, že má viac ako 50 rokov. Každoročne absolvuje cyklozájazdy so skupinou turistov nad 60 rokov, pričom v posledných rokoch navštívil Čiernu Horu, Albánsko a Macedónsko. Počas týchto výletov denne prejde okolo 50 kilometrov na bicykli, pričom si udržuje kondíciu bez potreby elektrobicykla. Je vášnivým bežcom, s úspechmi v kategórii nad 50 rokov na rôznych podujatiach, ako Beh po stopách baníkov v Smolníku a Zádielska desiatka. Svoju fyzickú kondíciu si udržiava nielen športom, ale aj manuálnou prácou ako živnostník so špecializáciou na sadrokartónové práce.

Zdroj: Tomáš Lengyel

Tomáš, v roku 2023 ste sa rozhodli zúčastniť svojho prvého maratónu, a to rovno pri príležitosti konania 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Ako ste sa k tomu dostali?

  • Áno, písal sa rok 2023 a ja som sa dozvedel od kamaráta, že sa tento rok koná 100. ročník MMM. Pomyslel som si, že prečo nie, veď som ešte nikdy neodbehol žiadny maratón. Mal som na krku päťdesiatku, tak som si povedal, že to skúsim. Ako sa hovorí: „Vek je len číslo.“ Aktívne hrám basketbal každý týždeň, takže nie som úplné drevo, ale dlhšie behy nad 10 km som už dávno neabsolvoval. Naposledy na strednej škole, keď ma telocvikár vyslal na pretek Večerníka – a ten som vyhral.

Teda ste sa rozhodli zúčastniť, aj keď ste nemali za sebou žiadne dlhé behy. Ako ste sa na maratón pripravovali?

  • Keďže maratón má cez 42 km, musel som začať trénovať. Mal som nejakú kondičku z basketbalu, ale to bolo málo, tak som začal pravidelne behávať. V marci 2023 som sa prihlásil na ten stý ročník MMM, a aby som sa poriadne pripravil, behával som 2 až 3-krát do týždňa okolo 7 km. Našťastie, bývam v Košiciach na sídlisku Furča, pod vodojemom, a tam vedie super trať na Zelený dvor. Popri basketbale som teda začal behávať dlhšie trate.

Pred samotným maratónom ste sa zúčastnili aj niekoľkých polmaratónov. Aké boli tieto preteky?

  • Áno, v máji minulý rok som bežal košický polmaratón, kde som v kategórii M50 skončil na 6. mieste s časom 1:38:58. Bol to skvelý zážitok, ktorý ma motivoval ďalej. Potom som bežal aj Wizzair polmaratón v Budapešti, v septembri 2023. Tam som skončil v mojej kategórii na 40. mieste, ale poviem vám, pri 26 stupňoch sa behá veľmi ťažko! A to nehovorím o Pražskom polmaratóne v apríli 2023, kde bola taká horúčava, že bežci odpadávali. No skúsenosti mi pomohli pri príprave na MMM.

A teraz k vášmu prvému maratónu v roku 2023 – ako ste sa cítili, keď prišiel ten deň?

  • Kamaráti, ktorí už maratón bežali, ma upozorňovali, že na 32. až 35. kilometri nastáva kríza a že by som mal trénovať dlhšie trate. Ja som ich ale veľmi nepočúval a 1. október 2023 prišiel rýchlo. Môj cieľ bol odbehnúť ho do 3 hodín a 35 minút. Prvých 30 km to išlo dobre, ale potom prišiel povestný 33. kilometer. Hlava bola vpredu, no nohy neposlúchali. Žiadne kŕče, ale nohy boli ťažké ako skaly. Gély nepomáhali. Ale dobehol som, a to vďaka fantastickým divákom na trati. Keby tam neboli, možno by som to vzdal.
Zdroj: Tomáš Lengyel

Aký čas ste nakoniec dosiahli?

  • Nakoniec to bolo 3 hodiny a 48 minút. Nebol to cieľový čas, ale vtedy mi nešlo o čas, skôr o to, aby som to dokončil. A tú atmosféru na trati treba zažiť! Hudba, bubny, diváci kričia vaše meno – to vás doslova ženie dopredu.

Ako ste sa cítili po dobehnutí pri tohtoročnej súťaži? Čo pre vás polmaratón znamenal?

  • Bol to pre mňa veľký zážitok. Keď vám na krk zavesia medailu, to je ten najpríjemnejší moment. Bol som hrdý, že som to zvládol, a pre mňa bol tento maratón obrovským krokom v mojej bežeckej kariére. Zároveň bol pre mňa motiváciou na ďalšie polmaratóny a maratóny, ktoré mám v pláne.
Zdroj: Tomáš Lengyel

Teda aké sú vaše najbližšie ciele?

  • Na 101. MMM som si vytvoril osobný rekord na polmaratóne – 1 hodina 34 minút a 8 sekúnd – a to pred domácim publikom. Môj ďalší veľký cieľ je polmaratón v Lisabone v marci 2025. Mám ešte čas na prípravu, ale tento košický polmaratón mi dal veľa z hľadiska výkonnosti a motivácie.
Zdroj: Tomáš Lengyel

Súvisiaci článok
Chcete si cez zimu zarobiť? Adoptujte si chodník v Košiciach!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť