Streda 16. 10. 2024 07:20:30 | Meniny má Vladimíra

Nevšedné filmové zážitky prináša do Prešova 15. ročník filmového festivalu POCITY

PREŠOV/ Festival POCITY sa v Prešove uskutoční už po pätnástykrát a od 10. do 16. októbra 2024 opäť prinesie bohatý program plný špičkovej filmovej tvorby, diskusií s tvorcami a ďalších zaujímavých podujatí. Hlavnými miestami diania budú kino Cinemax Novum, centrum nezávislej kultúry Wave, Krajská galéria a klub Stromoradie. Zdroj: presov.sk.

Lenka Ménová|9. október 2024|15:00:07

Ilustračné foto z minulých ročníkov festivalu. Zdroj: Facebook/Mesto Prešov - Oficiálna stránka

Súvisiaci článok
VIDEO Predstavili trailer dokumentu o Zuzane Čaputovej. Film pôjde onedlho do kín
Čítajte viac >

Program zahŕňa viac ako 30 filmových premietaní, z ktorých sa mnohé uskutočnia v predpremiére, a obohatený bude aj o diskusie s tvorcami. Jednou z hlavných udalostí bude odovzdanie ceny Zrnko soli pre najlepší krátkometrážny film. Sekcia Naše Pocity predstaví to najlepšie zo súčasnej slovenskej filmovej tvorby.

Festival privíta aj významných hostí. Režisér Peter Kerekes uvedie svoj nový dokument "Wishing on a Star", Iveta Grófová prinesie snímku "Ema a smrtihlav", ktorá sa uchádza o Oscara, a György Kristóf uvedie svoj tanečný dystopický film "Zenit".

Medzi ďalšie festivalové lahôdky patrí predpremiéra filmu "Via Slovakia" o turistovi, ktorý prešiel najdlhšiu trasu na Slovensku. Hudobný zážitok poskytne snímka "MIKI" s hudbou od Prešovčana Davida Kollara. Diváci sa môžu tešiť aj na silný dokument "Architektura ČSSR 58-89" a film "Vlny" od Jiřího Mádla.

Medzinárodné sekcie festivalu prinesú výber z európskej kinematografie. Medzi očakávané filmy patrí satira "Substancia" a romantický thriller "Krv na perách". Téma ženských práv a solidarity bude rezonovať v športovom filme "Tatami" či talianskom filme "Aj zajtra je deň". Festival uzavrie predpremiéra snímky "Až na veky" režisérky Lilje Ingolfsdottir.

Sekcia Pocity X Fecupral upozorní na environmentálne témy a predvedie snímky ako islandská komédia "Žena v boji" a animovaný film "Umelohmotné nebo". Nechýba ani dokument o street art umelcovi Arturovi Bordalovi a jeho dielach "Trash Animals", ktoré varujú pred ľudskou bezohľadnosťou voči prírode.

„Hlavným partnerom festivalu sa tento rok stala prešovská firma Fecupral, venujúca sa spracovávaniu a recyklácii odpadu. Miesto v programe sme tak mohli obohatiť aj o snímky s environmentálnym presahom. Obľúbená islandská komédia „Žena v boji“ o tvrdej a nekompromisnej Halle, bojujúcej s priemyselnými gigantmi, ktoré ničia islandskú krajinu a prvý slovensko-maďarský animovaný film pre dospelých „Umelohmotné nebo“ so silným ekologickým posolstvom,” priblížila programová dramaturgička Nina Šilanová.

Program pre deti ponúkne animovaný film "Mačacia odysea", ktorý vďaka svojej bezslovnej forme osloví aj tých najmenších.

V rámci sekcie Pocity susedov diváci uvidia poľské filmy ako "Hranica" Agnieszky Holland či unikátny animovaný film "Sedliaci". Program doplní český dokument "Ešte nie som, kým chcem byť" o fotografke Libuše Jarcovjákovej.

Festival POCITY má naozaj bohatý a rozmanitý program. Kombinácia slovenských filmov, medzinárodných snímok a rôznych žánrov zaručuje, že si každý nájde niečo zaujímavé. Mnohé z týchto filmov prichádzajú s odvážnymi témami, či už ide o spoločenské otázky, ako v prípade "Tatami", alebo o originálne romantické príbehy ako v "Krv na perách". A samozrejme, "Aj zajtra je deň" svojím pozitívnym posolstvom a úspechom v Taliansku môže byť veľkým hitom aj na festivale.

Festivaly ako tento sú výnimočné práve v tom, že prinášajú jedinečné filmy, ktoré často presahujú hranice tradičnej filmovej produkcie. Tak nehľadaj dôvody, ale podľa odporúčania organizátorov “Poc i ty na POCITY!"

Predpredaj akreditácií na festival je už spustený a umožňuje filmovým nadšencom zabezpečiť si vstup na všetky podujatia za cenu 30 €. Pre študentov je pripravená zľava. Viac informácií nájete na oficiálnej stránke festivalu www.pocityfilm.sk.


Súvisiaci článok
O filmy je medzi mladými stále záujem. V Novom Meste prebiehal medzinárodný festival filmov CINEDU
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť