Piatok 18. 10. 2024 15:19:09 | Meniny má Lukáš

V Handlovej vznikla škôlka pre deti so zdravotným znevýhodnením

HANDLOVÁ/ Pre rodičov a deti so zdravotným znevýhodnením vznikla na Námestí baníkov škôlka. Najmenší v nej nadobudnú zručnosti, ktoré im uľahčia neskoršie vzdelávanie. Poverená riaditeľka je nadšená, že inštitúcia v meste funguje.

Natália Štepanovičová|18. október 2024|13:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
V Handlovej sprístupnili inkluzívne ihrisko
Čítajte viac >

V minulom školskom roku informovala bývalá riaditeľka ŠZŠ (Špeciálna základná škola) v Handlovej Mária Trgiňová, že pracujú na registrácii škôlky.

Dočasne škôlku vedie riaditeľka Anežka Sýkorová. Materská škola pre deti so zdravotným znevýhodnením má otvorenú jednu triedu s maximálnou kapacitou osem detí. V tomto školskom roku ju navštevuje sedem detí s diagnózami, ako aspergerov syndróm, downow syndróm a autizmus.

Zriaďovateľom špeciálnej materskej školy ako aj špeciálnej základnej školy je Regionálny úrad školskej správy v Trenčíne s povolením ministerstva školstva.

Deti potrebujú socializáciu

„Som veľmi rada, že sa podarilo otvoriť takéto zariadenie, nakoľko deti so zdravotným znevýhodnením a diagnózami, ako napríklad asperger či autizmus sa potrebujú socializovať a naučiť sa žiť v kolektíve svojich rovesníkov," vyjadrila nadšenie z realizovania plánu Sýkorová.

Pobyt škôlke sa začína ranným filtrom a osobnou hygienou, privítaním a rannými kruhmi, pokračuje pohybovými a relaxačnými cvičeniami, edukačnými aktivitami, špeciálnymi cvičeniami a hravými činnosťami prispôsobenými potrebám detí, ako aj pobytom vonku.

Trojčlenný personál

Potreby sú naozaj rôznorodé a vyžadujú si špecifický prístup, ktorý zabezpečuje aktuálne siedmim deťom počas poldennej prevádzky riaditeľka, učiteľka a asistentka.

Podľa poverenej riaditeľky je však tento prístup pre deti prínosom.

„Práca s nimi je náročná. Každý prichádza z iného prostredia a vyžaduje si iný prístup, ale už po mesiaci vidíme pokroky a veľmi sa z toho tešíme," informovala.

Materská škola pre deti so zdravotným znevýhodnením sa od januára budúceho roka zlúči so školou, v ktorej priestoroch sídli a spojenú školu bude riadiť jeden štatutár zvolený vo voľbách Rady školy v novom roku 2025. Do konania volieb nového riaditeľa je poverená vedením ŠZŠ Silvia Ondrišová.


Súvisiaci článok
Škôlkarom v Handlovej pomáhajú poníky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť