Na prípad upozornila v reportáži TV Markíza.
Vedenie reštaurácie tvrdilo, že išlo o povolený odlov a mäso prešlo hygienou. Vraj medveď ešte pred mesiacom behal po lese. Je to vraj legálne, potrebujete na to kontakt na TANAP-e.
Správa Tatranského národného parku, samozrejme, pre televíziu uviedla, že o medveďom menu nič nevie. Odmietla, že by mäso pochádzalo zo zvieraťa uloveného na ich území.
Tomáš Harring z iniciatívy My sme les hovorí, že je to vôbec po prvý raz, čo reštaurácia na Slovensku ponúka jedlo z chráneného zvieraťa a určite to otvára otázku o legálnosti.
Janka Hurajtová z Koliby Žerucha oponuje, že mäso pochádza z medveďa uloveného v podtatranskom regióne a všetky vykonané kontroly vraj nepreukázali rozpor so zákonom.
Potvrdiť to mal aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Markíza však tvrdí, že s chráneným živočíchom je obchodovať zakázané. Výnimku by muselo vydať ministerstvo. To sa však, doteraz, k dotazom Markízy nevyjadrilo. Aj napriek osobného prísľubu ministra Tomáša Tarabu.
Iniciatívy sa tak chytila iniciatíva My sme les.
„To, či má reštaurácia všetky potrebné povolenia, nie je nateraz jasné. Otázny je pôvod medvedieho mäsa. Zrejme pochádza z odstrelu, ktorý bol vykonaný v súčinnosti so Štátnou ochranou prírody. Pre takéto odstrely pod taktovkou Štátnej ochrany prírody, sme podali trestné oznámenie pre porušovanie ochrany rastlín a živočíchov,“ uviedla na svojej sociálnej sieti.
Trestné oznámenie, vraj, obsahuje viac ako 90-stranovú dokumentáciu.
„Je pravdepodobné, že snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu o oslabenie ochrany veľkých šeliem, môžu viesť aj k zvýšeniu nelegálneho obchodu. Čo to bude nabudúce? Medajlónky z kamzíka alebo fašírka z rysa? Dobrú chuť pán minister!“ uzavrela iniciatíva.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť