Sobota 07. 09. 2024 10:09:35 | Meniny má Marianna

V Trenčíne zbúrali národnú kultúrnu pamiatku Tepláreň. Vyhovárajú sa na havarijný stav a povolenie stavebného úradu

TRENČÍN/ Tepláreň, ktorá patrila k známej textilnej fabrike Merina, a ktorú vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, dal vlastník zbúrať bez vedomia pamiatkarov. Odvoláva sa pritom na jej havarijný stav. Ministerstvo a pamiatkari preveria zákonnosť postupu vlastníka pamiatky. FOTO: Facebook Jana Dorotovie

Michal Filek|4. september 2023|15:19:24


Súvisiaci článok
S padákom zoskočil z výšky 39 kilometrov a prekonal rýchlosť svetla. Legenda bola na leteckých dňoch v Kuchyni (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Verejnoprávna RTVS na svojom televíznom okruhu odvysielala reportáž o tom, že vlastník Teplárne, ktorá patrila do areálu textilného závodu Merina, ju dal zbúrať bez vedomia pamiatkarov. Odvolával sa pritom na jej zhoršujúci sa stav, pričom hroziť mala aj jej demolácia.

Trenčiansky stavebný úrad zbúranie povolil na základe posudku statika.

O demolácii nemali pamiatkari vraj ani tušenia. Pamiatkarka Lucia Pastierová bola prekvapená, tiež je to vraj pre ňu nová informácia.

Zaskočený zostal aj architekt Igor Mrva. Ten pre RTVS uviedol, že Tepláreň bola jedna z mála funkcionalistických pamiatok priemyselného typu v Trenčíne.

Investor pre RTVS stručne skonštatoval, že budovu zbúrali v súlade s rozhodnutím stavebného úradu Mesta Trenčín. Povedal im to konateľ spoločnosti Tibor Mészáros.

Podľa neho totiž došlo k zhoršeniu stavu nosných konštrukcií stavby a hrozil jej kolaps. Hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová televízii povedala, že práve preto stavebný úrad nariadil vlastníkovi, aby ju odstránil.

Mrva však oponuje, že nie je nič jednoduchšie, ako zohnať statika, ktorý o budove napíše, že je v zlom technickom stave a ohrozuje okolie. Ságová ale reaguje slovami, že to skonštatoval Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.

Ministerstvo kultúry a Pamiatkový úrad, podľa RTVS, „podniknú kroky k prevereniu zákonnosti postupu, ktorý viedol k zbúraniu pamiatky“.


Súvisiaci článok
VIDEO Pred medveďom neutečiete. Ukázal Medvedí lesný duch v najnovšom videu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť