Sobota 27. 07. 2024 07:44:07 | Meniny má Božena

NA PITVORE: Fico chce žalovať Čaputovú, pre Blahu je „rozkokošená pubertiačka“. Čo tým v skutočnosti sledujú?

BRATISLAVA/ Týždeň pred parlamentnými voľbami sa zdá, akoby najväčším problémom tejto krajiny bola prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá už o pár mesiacov z verejného života nadobro odíde. Obúvajú sa do nej najmä SMERáci, predovšetkým predpokladaný budúci premiér Fico. Na prvý pohľad nelogické! Ale v skutočnosti? Najskúsenejší politik na Slovensku už možno pozerá o krok vpred. Ak získa SMER, s Hlasom, SNS a Republikou ústavnú väčšinu, kto bude, aspoň na pár mesiacov ich jediným skutočným politickým súperom? Áno, Čaputová! Najdôležitejšia otázka preto už dnes znie takto: Čo má v skutočnosti Fico po voľbách za lubom? ZDROJ TASR. FOTO: Facebook Zuzana Čaputová, Facebook Robert Fico.

Michal Filek|24. september 2023|15:00:06


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Žiak priznal, že Blahov ruský pas bol podvrh. SMER-ákovu nevinu vraj dokazuje zmena účesu na videu!
Čítajte viac >

Predstavitelia Smeru-SD plánujú po parlamentných voľbách podať na prezidentku návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR. Strana ju kritizuje za stretnutie so Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa Fica ovplyvňovať prípad stíhania bývalého policajného prezidenta Petra K. Žilinka o stretnutí hovoril na nedávnej tlačovej konferencii. Fico zámer oznámil na sobotnej tlačovej konferencii. Ide podľa neho o dôkaz priameho zasahovania najvyšších predstaviteľov štátu do práce orgánov činných v trestnom konaní v najcitlivejších veciach.

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora. Vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica považuje za klamstvo a jeho predvolebnú kampaň. Prezidentská kancelária priblížila, že dôvodom stretnutia prezidentky so špeciálnym a následne aj generálnym prokurátorom v auguste 2021 boli napäté vzťahy medzi nimi.

"Je to iba jedno z ďalších klamstiev Roberta Fica, pre ktoré na neho prezidentka prednedávnom podala žalobu, a potvrdzuje, kam je až schopný zájsť pre mobilizáciu svojich voličov," uviedol pre TASR riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Jozef Matej.

Ak by teraz generálny prokurátor tvrdil, že prezidentka chcela ovplyvňovať trestné stíhanie, nemohol by podľa hlavy štátu čakať dva roky. "Musel by konať, inak by sa sám spreneveril funkcii generálneho prokurátora," odkázal Matej.

Generálny prokurátor reagoval, že opakovanú snahu prezidentky o výklad skutkovej podstaty trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a debatu o skutkových okolnostiach stíhania bývalého prezidenta Policajného zboru už v počiatku odmietol.

"Preto ani nepovažoval za potrebné na snahu prezidentky SR v danom čase verejne či inak reagovať. Na svojom vyjadrení trvá a nepovažuje za potrebné ho dopĺňať," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. Zdôraznila tiež, že na stretnutí sa zúčastnil aj prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera a ten plne potvrdzuje skutočnosti uvedené generálnym prokurátorom.

Čo na to ostatní?

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka odmieta snahu Smeru-SD podať návrh na obžalobu na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Fico podľa neho len účelovo zneužíva očierňovanie prezidentky na predvolebný boj. Aj strana Demokrati odmieta krok Smeru-SD. Považuje ho za pokus prekryť zlyhania generálneho prokurátora Maroša Žilinku a obvinených a odsúdených nominantov strany Smer-SD.

"Obžalobu na prezidentku je možné podať iba za vlastizradu alebo za úmyselné porušenie ústavy. Ak si Fico myslí, že sem spadá rozhovor s generálnym prokurátorom, mal by radšej vrátiť právnický diplom," reagoval Šimečka.

Demokrati poukázali na to, že Fico bráni Žilinku. Zároveň to považujú za šancu, aby sa politické strany vyjadrili, či súhlasia a podporia takúto žalobu na prezidentku, "a tak sa pridajú k útokom na hlavu štátu a obrane Žilinku". Demokrati sa tiež pýtajú, prečo sa Smer-SD ozval až teraz, keď k stretnutiu malo dôjsť v roku 2021.

Poslanec parlamentu za OĽANO a exminister vnútra Roman Mikulec na sobotnej tlačovej konferencii reagoval, že hnutie OĽANO a priatelia by v parlamente nepodporilo návrh na podanie obžaloby prezidentky. Zároveň tvrdí, že za vlády Smeru-SD si Fico nechal nosiť živé spisy a zaujímal sa o živé prípady. Preto považuje jeho krok za pokrytectvo. Treba podľa neho brať do úvahy súdne rozhodnutia, podľa ktorých ľudia zo systému "našich ľudí" hovorili o kradnutí a ovplyvňovaní vyšetrovaní. Dodal, že polícia má v súčasnosti rekordne najvyššiu dôveryhodnosť občanov.

Prečo Fico útočí na Čaputovú?

Je to nejasné. Možno už vystrieľal všetky náboje a marketéri mu poradili, že tým nič nepokazí. Hlavne aby o ňom bolo počuť. To je ale príliš jednoduché vysvetlenie pre tak skúseného machiavellistu, akým Fico je.

Voľby sú už v sobotu. Ak sa nič zásadné nestane, vládu vytvorí Fico, Pellegrini, Danko a Uhrík. A kľudne sa môže stať, že budú mať aj ústavnú väčšinu. Tým pádom im odpadnú všetci politickí súperi a jedinou, kto bude môcť prekaziť snahy tejto koalície, bude prezidentka. Vrátane, napríklad, snahy o zastavenie pomoci Ukrajine, sprísnenie tlačového zákona, prijatie legislatívy na obmedzenie činnosti mimovládnych organizácií, atď.

Ficov užitočný poslanec Ľuboš Blaha pred pár dňami napísal:

„To je gól! Konečne aj Poľsko pochopilo, čo je zač Zelenskyj. Dobré ráno, stará mama.

Tak veľmi nenávideli Rusov, že do skorumpovaného ukrajinského režimu pchali zbrane a peniaze a tu je Zelenského vďačnosť: žaluje Poľsko, Slovensko aj Maďarsko. Len preto, že chránime našich poľnohospodárov.

Arogancia Zelenského nemá konca kraja. Ten tragéd už stratil aj svojich najväčších spojencov. Gratulujeme. To len Čaputová sa s ním v New Yorku fotí ako rozkokošená pubertiačka - namiesto toho, aby chránila Slovensko a aby tomu zelenému mužíkovi vysvetlila, že vďačnosť vyzerá inak.

Ešte aj rusofóbni Poliaci majú viac chochmesu ako naša Sorosbaba.

Poliaci na to došli teraz, my sme to hovorili od začiatku - žiadne zbrane na Ukrajinu! Ani náboj! Nič, nichts, zero, nothing!

A po tom, čo Zelenskyj pácha, platí jedno - treba voči jeho režimu pritvrdiť.

Dosť bolo Zelenského citového vydierania, chráňme si naše národné záujmy - chráňme si mier!“

Koalícia s ústavnou väčšinou, zložená z priateľov Ruskej federácie, a proti nim len Zuzana Čaputová, aj to len na pár mesiacov. To je výhliadka Slovenska na nasledujúce mesiace. Ak sa nestane zázrak!


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Slovenskí dôchodcovia milujú divadlo, veď sa kvôli nemu takmer pobili. „Ste Ficovo stádo,“ odkazuje im Nikita Slovák
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť