Piatok 26. 07. 2024 21:31:47 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ministerstvo avizuje zdržanie na hraničných priechodoch s Poľskom, Českom, aj Rakúskom

SLOVENSKO/ Na ceste do Rakúska, Česka a Poľska treba pre kontroly na hraniciach so Slovenskom počítať s možným zdržaním. Upozornilo na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na webe.

TASR|4. október 2023|10:09:47

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Česko a Poľsko o polnoci zavedú kontroly na hraniciach. Slovensko bude reagovať
Čítajte viac >

Slováci by sa podľa neho mali pripraviť na kontroly dokladov. "Je potrebné počítať aj s dopredu neavizovanými dopravnými obmedzeniami," priblížil rezort. Apeluje preto na cestujúcich, aby v záujme rýchleho a bezpečného prechodu hraníc mali dostatočnú časovú rezervu.

Dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom v noci zaviedli Česko, Poľsko aj Rakúsko. Ich cieľom je účinne bojovať proti prevádzačským skupinám a nelegálnej migrácii. Na kontroly zavádzané susednými krajinami v stredu zareaguje Slovenská republika, avizoval to premiér Ľudovít Ódor.

Ján Kurňava, primátor Spišskej Starej Vsi, do ktorej katastra patrí priechod Lysá nad Dunajcom, upozornil na to, že ich štát na situáciu vôbec neupozornil. "Bol som si to osobne ráno preveriť a zistili sme, že sú tam zátarasy a armáda a polícia nepúšťajú žiadne autá. Kontaktoval som okresný úrad, s prednostnom máme stretnutie v Kežmarku, mali by sme dostať bližšie informácie," uviedol pre TASR.

V prihraničnej oblasti podľa neho obyvatelia často chodia do Poľska a dotkne sa to aj zamestnancov miestnej spoločnosti Zastrova, ktorej zamestnanci dochádzajú z poľských prihraničných obcí. "Sme z toho sklamaní, sme v Európskej únii a neverím, že migrantov zo Slovenska do Poľska chodí cez tento hraničný priechod toľko, respektíve či vôbec tu nejakí sú. Náhodné kontroly boli spomínané v médiách, nikto však nehovoril, že priechod úplne uzavrú," zdôraznil Kurňava.


Súvisiaci článok
Niektoré hraničné priechody s Poľskom dočasne uzavreli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť