Pondelok 21. 10. 2024 14:30:56 | Meniny má Uršuľa

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Múry, ktoré šepkajú príbehy rytierov i kráľov. Spoznajte zámok Vígľaš

VÍGĽAŠ/ Naše dnešné cesty povedú priamo do srdca Slovenska. Neďaleko očarujúceho Zvolena sa v údoli rieky Slatina nachádza kúzelný zámok z 13. storočia. Poďte s nami spoznať históriu i súčasnosť zámku Vígľaš!

Alžbeta Mareková|19. október 2024|14:00:06

Zdroj: Facebook/ Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Smolenický zámok, rozprávková koruna Malých Karpát
Čítajte viac >

Dominantou krajinného rázu bol už v minulosti skalný ostroh nad riekou Slatinou. Práve tu, na tomto strategickom mieste, vzniklo slovanské hradisko, ktoré neskôr vystriedal kláštorný komplex, pravdepodobne spravovaný templárskym rádom.

Po zániku rádu sa významný hrad dostal do mocných rúk kráľa Karola Róberta, ktorý tu začal písať novú kapitolu jeho histórie. Práve on založil v roku 1325 slávny Rád rytierov sv. Juraja a na Vígľaši vybudoval svoje kráľovské sídlo.

1 Facebook Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš.jpg Zdroj: Facebook/ Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš

Jeho syn, kráľ Ľudovít Veľký, nadviazal na otcovo dielo a rozkvet rádu ešte viac podporil. Neskôr sa na stavbe zámku podieľal aj kráľ Žigmund Luxemburský, ktorý ho premenil na honosný poľovnícky zámok.

Zámok Vígľaš sa v určitom období histórie stal aj miestom tajomných stretnutí prívržencov Rádu draka, ktorý založili Uhorský kráľ, rímsko-nemecký cisár a český kráľ Žigmund Luxemburský s manželkou Barbarou Celjskou. Neskôr sa dostal pod ochranné krídla kráľovnej Barbary, ktorá bola jeho správkyňou až do svojej smrti.

2 Facebook Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš.jpg Zdroj: Facebook/ Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš

Vígľašský zámok bol v priebehu storočí svedkom mnohých príbehov kráľov a osobností zvučných mien. Obľuboval ho aj kráľ Matej Korvín, ktorý sa vždy tešil na dobrodružné poľovačky v okolitých lesoch.

Vígľašský hrad sa v 16. storočí premenil na nedobytnú pevnosť. V čase tureckých nájazdov sa stal dôležitou oporou v bojových konfliktoch a jeho mohutné múry a veže odolávali nepriateľským útokom. Aj keď sa ho na krátky čas zmocnili povstalci pod vedením Štefana Bočkaya, jeho strategický význam sa neotriasol.

3 Facebook Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš.jpg Zdroj: Facebook/ Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš

Dôležitú kapitolu v histórii hradu napísali aj dva vplyvné šľachtické rody - Csákyovci a Esterházyovci, ktorí na hrade zanechali výraznú stopu. Csákyovci získali hrad v 17. storočí a Esterházyovci ho vlastnili až do konca feudalizmu. Práve vďaka nim sa z nedobytného hradu stal honosný kaštieľ, ktorý však neskôr, počas druhej svetovej vojny, utrpel veľké škody a sčasti vyhorel.

V roku 2009 sa osud chátrajúceho hradu zmenil. Noví majitelia, rodina Rekitar, sa rozhodla vdýchnuť mu nový život. Po náročnej rekonštrukcii, ktorá trvala niekoľko rokov, sa z ruín vynoril úchvatný zámok, aký poznáme dnes.

4 Facebook Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš.jpg Zdroj: Facebook/ Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš

Otázky o bežnom chode zámku, ale aj o jeho víziách do budúcna, pre redakciu SP21 zodpovedal generálny manažér Ing. Tomáš Sokologorský, MBA.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod zámku? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Prevádzka nášho zámku si vyžaduje komplexný prístup. Okrem 45 stálych zamestnancov spolupracujeme s brigádnikmi, dohodármi, živnostníkmi a externými firmami. Vďaka tomu zabezpečujeme hladký chod hotela, kongresových priestorov a celého areálu. Aby sme pokryli všetky potreby našich klientov, pracujeme na smeny.

Aby sme zabezpečili chod zámku, musíme sa sústrediť na generovanie dostatočných príjmov. Nám sa našťastie darí ostať v zelených číslach, je to ale výsledok tímovej práce a každodenného úsilia.

Vieme pokryť potreby firemnej klientely, organizujú sa u nás konferencie, semináre a rôzne školenia. Sme často vyhľadávaní aj svadobnou klientelou, najmä preto, že dokážeme poskytnúť komplexné služby pod jednou strechou. Okrem spomínaných ponúkame aj rôzne pobytové balíčky s určitou tematikou, či už silvestrovský, veľkonočný, letný pobyt a tak ďalej.

Zámok Vígľaš je kultúrna pamiatka, preto už roky opakovane organizujeme aj podujatia pre širokú verejnosť, ktoré sú u našich hostí mimoriadne obľúbené.

5 www.grandviglas.com.jpg Zdroj: www.grandviglas.com

Aká je vízia zámku do budúcna?

  • Našou prioritou je poskytovať nezabudnuteľný zážitok každému návštevníkovi. Chceme udržateľne poskytovať skvelé služby a byť prvou voľbou pre tých, ktorí hľadajú očarujúce ubytovanie v historickom prostredí. Naším cieľom je byť dominantou našej krajiny a prekonať očakávania našich hostí.

6 www.grandviglas.com.jpg Zdroj: www.grandviglas.com

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Náš hotel je spomedzi zrekonštruovaných zámkov najstarší na Slovensku. Ostatné hotely, ktoré sú zrekonštruované zo starých hradov, zámkov či kaštieľov sa datujú prevažne do 16. až 17. storočia, do obdobia baroka a renesancie. Zámok Vígľaš bol založený v 13. storočí, čiže návštevníci môžu zažiť autentický stredovek. Na prvý pohľad ich uchváti historická atmosféra a veľmi dobre reagujú aj na náš ústretový personál, na ktorého profesionalite si veľmi zakladáme.

7 www.grandviglas.com.jpg Zdroj: www.grandviglas.com

Aké udalosti sa v najbližšom období na zámku odohrajú?

  • Na prelome októbra a novembra pripravujeme halloweensky pobyt. Koniec roka oslávime nezabudnuteľným silvestrovským pobytom a potom sa spoločne zabavíme na našom tradičnom Zámockom plese, kde si zatancujeme v dobových kostýmoch. Na budúci rok pripravujeme aj bohatý program pre kultúrne leto, v rámci ktorého budeme organizovať približne šesť veľkých koncertov a podujatí pre verejnosť.

8 Facebook Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš.jpg Zdroj: Facebook/ Grand Vígľaš - Zámok Vígľaš

POVESŤ

Vo svojej dobe sa Vígľašský zámok tešil obľube kráľa Mateja Korvína, ktorý ho vyhľadával najmä pre husté lesy, čo zámok obklopovali. Staré povesti hovoria, že kráľ raz zažil pri Vígľašskom zámku mimoriadne úspešnú poľovačku.

Pretože bol dobrým človekom, chcel sa o svoju radosť podeliť aj s tými, čo mali menej šťastia a ešte menej majetku. Vystrojil teda bohatú hostinu, na ktorú pozval nielen svojich veľkomožných priateľov, ale aj celé služobníctvo Vígľašského zámku.

Bolo to nezvyčajné, ale na príkaz kráľa sa teda za stolom stretli šľachtici i sluhovia. Všetci sa dobre zabávali a jedli, avšak kráľ si všimol, že jedlo mizne zo stolov rýchlejšie, ako bolo zvykom.

Z obavy, že by nemohol pohostiť všetkých pozvaných hostí, začal pozorovať stravníkov za sviatočným stolom. Zrazu zbadal, že aj keď služobníci jedia, väčšinu jedla si len vopchali pod košeľu a schovali na neskôr.

Nariadil teda služobníkom polovicu košieľ odstrihnúť, až im bolo vidieť holé pupky. A tak vraj vznikol detviansky ľudový kroj.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.grandviglas.com


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Múry, ktoré si pamätajú modlitby mníchov aj rinčanie zbraní. Spoznajte Kláštor Katarínka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť