Streda 24. 07. 2024 18:18:32 | Meniny má Vladimír

NA PITVORE: Lenivci, leniví! Na Slovensku sú politici, ktorí chcú len jednu stoličku. A pritom Karol Janas z Považskej Bystrice hravo zvládne tri!

SLOVENSKO/ Predstavte si to! Na Slovensku máme politikov, ktorí tvrdohlavo odmietajú vykonávať viac ako jednu volenú funkciu. Slovensko, alebo samospráva tak prichádza o tisíce eur, lebo platená môže byť len jedna. A pritom je to také jednoduché! Napríklad primátor Považskej Bystrice Karol Janas hravo zvládne sedieť aj v poslaneckých laviciach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TN SK) a Národnej rady SR (NR SR). A traja župani budú aj poslancami parlamentu. ZDROJ: TASR.

Michal Filek|7. október 2023|18:13:09

Zdroj: Facebook/Juraj Droba, Žilinský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Droba spomína na ženu, ktorá zomrela rukou tyrana. Chce urobiť všetko, aby obete štát chránil. Istanbulský dohovor je ale pre konzervatívcov červeným súknom
Čítajte viac >

Karol Janas, primátor PB, poslanec TN SK, poslanec NR SR (HLAS)

"Funkcia primátora mesta a krajského poslanca sú ako dve spojené nádoby. Dobrá spolupráca na týchto úrovniach prináša ovocie a v Považskej Bystrici to je viditeľné v mnohých sférach. Modernizujú sa stredné školy, nemocnica, obnovou prechádzajú cesty II. a III. triedy," skonštatoval Janas.

Ako dodal, nemyslí si, že by sa výkon troch funkcií navzájom vylučoval, skôr v tom vidí možnosť rozvoja mesta a regiónu.

"Všetko je to o dobrom plánovaní času, a najmä o spolupracovníkoch, na ktorých sa na meste môžem spoľahnúť. Nedávno bola prijatá nová organizačná štruktúra, veci na radnici sa hýbu správnym smerom. Aj to je základný pilier toho, že sa výkon týchto funkcií bude dať skĺbiť," doplnil Janas.

Pripomenul, že bude poberať iba jeden plat ako poslanec NR SR, primátorský plat sa bude môcť využiť na investičné projekty v meste. Len mierne za ním zaostávajú župani Baška, Becík a Majerský. Tí zvládnu v pohode dve funkcie, inak vedené ako full job. Máme to na Slovensku šikovných ľudí. Asi aj preto sa to naše Slovensko v posledných rokoch tak dramaticky rozvíja.

Jaroslav Baška, župan TN SK a poslanec NR SR (SMER)

„Vždy som tvrdil, že byť poslancom NR SR aj predsedom samosprávneho kraja je pre samotný kraj výhodou, pretože viem do parlamentu vniesť skúsenosti z reálnej praxe a každodenného života. Okrem toho som zvyknutý pracovať 12 hodín denne aj cez víkendy. Výsledok mojej práce ľudia ocenili aj v posledných župných voľbách, kde som ako jediný župan získal viac ako 65 percent hlasov (67,25 percenta),“ uviedol Baška.

Ako dodal, práca poslanca a predsedu TN SK sa dá efektívne skĺbiť a s poctivým pracovným nasadením prináša výsledky. Svedčí o tom podľa neho aj skutočnosť, že pod jeho vedením sa za posledné roky TSK prepracoval z posledného miesta na prvú priečku v rámci hodnotenia transparentnosti a otvorenosti krajov a túto priečku dvakrát obhájil.

Branislav Becík, župan Nitrianskeho samosprávneho kraja a poslanec NR SR (HLAS)

„Posilní sa môj mandát nitrianskeho župana a budem môcť ľahšie presadzovať záujmy nášho kraja aj na štátnej úrovni,“ skonštatoval. Becík sa domnieva, že ako poslanec NR SR bude mať zároveň dôkladnejší prehľad o tom, čo verejnosť potrebuje, keďže ako predseda kraja je v priamom kontakte s občanmi.

Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja (KDH)

Predseda KDH Milan Majerský si uplatní poslanecký mandát a zároveň zostane prešovským županom. Uviedol to pre TASR.

Do parlamentu zvolili šiestich z ôsmich predsedov samosprávnych krajov. Nie všetci z nich sa však rozhodli sedieť zároveň na dvoch stoličkách. Nepovažujú to za rozumné a správne.

Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (SaS)

„Som na 110% viazaný na prácu v Bratislavskom samosprávnom kraji,“ uviedol.

Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (OĽaNO)

„Zostanem určite pôsobiť v ŽSK, keďže nebola splnená ani jedna z podmienok, ktoré som si dala pri rozhodnutí o vstupe na kandidátku - vyšší počet preferenčných krúžkov a byť súčasťou koalície," vysvetlila.

Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja (OĽaNO)

Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič sa o tom, či si bude uplatňovať mandát poslanca Národnej rady SR súbežne s výkonom funkcie v krajskej samospráve, vyjadrí až po prevzatí osvedčenia o zvolení.

V parlamentných voľbách nekandidovali len dvaja župani – Ondrej Lunter (Banská Bystrica) a Rastislav Trnka (Košice). Obaja sú nezávislí.


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Fico sa pokúsi zostaviť vládu, Pellegrini sa hotuje spáchať rituálnu samovraždu a Sulík chce schudnúť. Kto z nich bude nakoniec úspešný?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť