Štvrtok 24. 10. 2024 18:47:16 | Meniny má Kvetoslava

Zrazeného výra skalného zachraňujú v rehabilitačnej stanici TANAP-u. Aj vydru z Bešeňovej

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/ Na zrazeného výra skalného upozornil zvieracích záchranárov z Tatranského národného parku obyvateľ Liptovskej Sielnice. Sova sa v rukách starostlivých záchranárov nechala nakŕmiť a dokonca začala lietať. Cez víkend k nim pribudla aj vydra riečna, ktorá po zotavení skončí vo vlnách Liptovskej Mary.

Michal Filek|9. október 2023|10:57:30


Súvisiaci článok
Zachránili psíka, ktorému majiteľ nechal vrásť špagát do krku. Sloboda zvierat chystá trestné oznámenie (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Tento fešák (na titulnej fotografii, pozn. red.) sa stal najnovším obyvateľom rehabilitačnej stanice Správy Tatranského národného parku v Liptovskom Mikuláši. V rukách našich kolegov skončil po tom, ako ho zrejme zachytilo auto,“ píše na svojom profile na Facebooku Tatranský národná park.

Že ho zrazilo auto usúdili podľa toho, že bezradne sedel vedľa cesty, bol apatický a nechal sa bez akýchkoľvek protestov poľahky chytiť. Dobrou správou je, že po prenesení do voliéry nepohrdol potravou, ba dokonca začal lietať, hoci trošku kríval.

„Kým sa nezotaví, ostane u nás. Veríme, že nepotrvá dlho a budeme ho môcť vypustiť na miesto, kde hniezdi. Aj touto cestou by sme sa radi poďakovali pozornému obyvateľovi Liptovskej Sielnice, ktorý si zraneného výra skalného všimol a kontaktoval nás na pohotovostnom čísle +421 911 485 280, ktoré platí pre celé kompetenčné územie Správy Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici,“ informuje TANAP.

385240333_330197256350398_1460433937089986804_n.jpg

Spolu s výrom sa v rehabilitačnej stanici cez víkend ocitla aj vydra riečna, ktorú odchytili na parkovisku pri akvaparku v Bešeňovej.

„Apatické zviera trošku ožilo, keď sme sa jej snažili pomôcť, dokonca sa ukrylo pod kapotu jedného z áut. Keď ju majiteľka otvorila, vydra si spokojne hovela na motore. Jej stav si však vyžadoval prevoz do rúk odborníkov. Teraz ju čaká niekoľkodňová rekonvalescencia a po nej nájde svoj nový domov zrejme vo vodách Liptovskej Mary.“

Pracovníci TANAP-u ďakujú všetkým, ktorým nie sú príroda a jej obyvatelia ľahostajní, pri záchrane zranených živočíchov je najdôležitejší práve prvý kontakt.

Ak váhate, ako postupovať, kliknite SEM.


Súvisiaci článok
Medveď v Porube strhol ovcu, vlani napadol muža. Starosta žiada o ostražitosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť