Nedeľa 13. 10. 2024 10:27:55 | Meniny má Koloman

SMER, HLAS a SNS podpísali koaličnú dohodu

SLOVENSKO/ Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok krátko po trinástej hodine koaličnú dohodu. Urobili tak v historickej budove Národnej rady (NR) SR na bratislavskom Župnom námestí.

TASR|16. október 2023|13:10:33


Súvisiaci článok
Európski socialisti pozastavili členstvo SMER-u a HLAS-u, vadí im koalícia s "extrémne pravicovou" SNS. Pellegrini nesúhlasí
Čítajte viac >

Poverenie na zostavenie vlády dostal po voľbách predseda víťaznej strany Smer-SD Robert Fico. Neformálne rokovania viedlo aj PS, ktoré chcelo vytvoriť štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS.

Napokon sa však dohodli na spolupráci strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS, ktoré podpísali memorandum aj s prerozdelením ministerstiev.

Snímka obrazovky 2023-10-16 134931.png Zdroj: Screenshot videa / Facebook / Smer - SSD

Predseda Smeru-SD Robert Fico po podpise koaličnej dohody informoval o prerozdelení jednotlivých ministerstiev. Mená zatiaľ nepovedal. Po zasadnutí orgánov koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS ich chce najprv oznámiť prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Premiérsky post má zastávať nominant Smeru-SD. Smer-SD má obsadiť ministerstvá spravodlivosti, dopravy, financií, zahraničných vecí, obrany a tiež pôdohospodárstva.

Hlasu-SD majú patriť posty ministrov vnútra, hospodárstva, zdravotníctva a tiež ministra investícií a regionálneho rozvoja a ministra práce a školstva. Rovnako má obsadiť post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti.

SNS bude nominovať ministra životného prostredia a kultúry. Národniarom má patriť aj post šéfa nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa zriadi od 1. januára 2024.

Fico priblížil, že vo vláde budú po menovaní traja podpredsedovia vlády. Každej koaličnej strane podľa jeho slov prináleží funkcia jedného.

Potvrdil, že predsedom Národnej rady (NR) SR má byť nominant Hlasu-SD. Koaličné strany nominujú aj podpredsedov, jedného má navrhnúť opozícia. Do toho koalícia hovoriť nemieni.


Súvisiaci článok
Šimečka sa obáva, že Ficova vláda bude pôsobiť tak deštruktívne ako vláda Viktora Orbána
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť