Piatok 26. 07. 2024 22:18:17 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Skončí Lipšic ako špeciálny prokurátor? Koalícia ide preveriť jeho bezpečnostnú previerku

BRATISLAVA/ Nová koalícia chce preveriť bezpečnostnú previerku špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. V relácii o 5 minút dvanásť to povedal poslanec Roman Michelko. Ten predpokladá, že mu ju zoberú čo najskôr a Lipšic na svojej pozícii skončí.

Michal Filek|1. november 2023|12:22:42

Zdroj: Facebook/Daniel Lipšic

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Šutaj Eštok s Ficom robili bu-bu-bu na hraniciach s Maďarskom a výsledok? Veľká zábava!
Čítajte viac >

Reportáž priniesla verejnoprávna televízia RTVS, aj jej spravodajský portál spravy.rtvs.sk.

Televízia informuje, že po zmenách v polícii sa bude chcieť nová koalícia SMER – HLAS – SNS zamerať na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Vyplynulo im to z vyjadrení poslanca SNS Romana Michelka v nedeľňajšej diskusnej relácii o 5 minút dvanásť.

Michelko sa tam vyjadril, že Lipšicovu bezpečnostnú previerku preveria, a ak ju dostal v rozpore so zákonom, príde o ňu. A tým aj o funkciu špeciálneho prokurátora.

Takáto previerka, na stupeň „prísne tajné“ je totiž podmienkou pre výkon funkcie špeciálneho prokurátora. Lipšic, podľa vyjadrení RTVS, o ňu vraj nemohol žiadať sám, preto mu v tom v roku 2021 pomohol vtedajší minister Milan Krajniak.

Podľa Michelka to však smrdí, pretože Lipšic bol v tom čase v konflikte záujmov. Predpokladá preto, že o ňu Lipšic príde, a tým aj o post šéfa špeciálnej prokuratúry.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok už vymenil policajného prezidenta, zrušil pozície viceprezidentov policajného zboru a vyšetrovateľov „čurillovcov“ postavil mimo službu. Na čo však, podľa ich právnika, nemal oprávnenie.

„Obávam sa že bude mať vládna koalícia snahu zasahovať aj do iných orgánov v rámci orgánov činných v trestnom konaní, vrátane špeciálnej prokuratúry, súdov, súdnej rady. Predpokladám, že orgány vymáhania práva sa ocitnú v tejto vláde v ohrození,“ komentoval opozičný poslanec Ondrej Dostál pre RTVS.


Súvisiaci článok
Žilinka sa rozhodol, zostane generálnym prokurátorom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť