Streda 18. 09. 2024 10:23:20 | Meniny má Eugénia

Sudca Polka stiahol svoju dohodu o vine a treste. Chce pojednávanie pred súdom a žiada aj odškodné

BRATISLAVA/ Sudca Pavol Polka, ktorý uzavrel dohodu o vine a treste a za korupciu dostal trojročný trest, svoju dohodu spochybnil a žiada konanie pred súdom. Súčasťou dohody bolo aj priznanie viny a ospravedlnenie sa slovenskej justícii. Tiež ako kajúcnik svedčil vo viacerých prípadoch. Vrátane prípadu Jána Slotu. Teraz je všetko inak.

Michal Filek|2. november 2023|08:31:15

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Chlapci pri Bytči stretli štyri medvieďatá a počuli medvedicu. Vzali nohy na plecia, inak...
Čítajte viac >

Prípadu sa podrobne venujú aktuality.sk.

Portál píše, že bývalý žilinský sudca a predseda krajského súdu Pavol Polka, sa mohol vyhnúť súdu pre nepriamu korupciu. V prípravnom konaní totiž priznal, že za úplatky mal vybavovať rôzne záležitosti na žilinských súdoch.

S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, v ktorej sa priznal a ospravedlnil. Tiež ako kajúcnik začal spolupracovať s políciou.

Špecializovaný trestný súd dohodu schválil, uložil mu trojročný trest s päťročnou skúšobnou dobou a pokutu 150-tisíc eur.

Kolegom sudcov sa listom ospravedlnil.

Neskôr však ospravedlnenie zobral späť a uzavretú dohodu o vine a treste začal spochybňovať. Vraj ju uzavrel pod nátlakom po niekoľkých mesiacoch vo väzbe. Preto vraj očakáva obnovu konania a chce vypovedať aj pred súdom.

Navyše od štátu žiada vysoké odškodné. Na ministerstvo podal viacero žiadostí o odškodné, pričom suma, ktorú žiada, je minimálne 100-tisíc eur. Písal o tom denník N.

Polku zadržala NAKA v roku 2020 v rámci akcie Plevel. Po troch mesiacoch vo väzbe začal s políciou spolupracovať. Stal sa z neho kajúcnik a svedčil, napríklad, aj proti bývalej šéfke krajského súdu v Žiline Eve Kyselovej, ale tiež v kauze Jána Slotu, ktorý mal vraj cez neho vybavovať nižší trest pre šoféra, ktorý pri dopravnej nehode zabil človeka.

Nakoniec sa však rozhodol pre súdom v týchto veciach nevypovedať.

Polka podal proti uloženému trestnému rozkazu odpor a žiada, aby sa jeho vec riešila priamo na súde. Termín pojednávania ešte nie je známy.


Súvisiaci článok
Skončí Lipšic ako špeciálny prokurátor? Koalícia ide preveriť jeho bezpečnostnú previerku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť