Pondelok 16. 09. 2024 03:26:18 | Meniny má Ľudmila

Fico chce mimovládky označiť ako zahraničných agentov. Podľa právnika to najviac postihne dezinformačné médiá

SLOVENSKO/ Premiér Robert Fico avizuje prijatie nového zákona, ktorý mimovládne organizácie – občianske združenia, či nadácie, v prípade, že poberajú financie zo zahraničia, označí ako zahraničných agentov. Podobný zákon majú v USA, Rakúsku, aj v Rusku. Právnik tvrdí, že na Slovensku to najviac postihne dezinformačné weby a médiá.

Michal Filek|7. november 2023|09:57:08

Zdroj: Facebook/ Robert Fico

Súvisiaci článok
Fico bol u Šimkovičovej. Kultúra sa vraj musí vrátiť k duchu slovenského národa
Čítajte viac >

Spravodajský web verejnoprávnej RTVS spravy.rtvs.sk tvrdí, že ak by SR zákon o zahraničných agentoch zaviedla, mohlo by to pomôcť s reguláciou dezinformácií.

Fico takýto zákon avizoval pri podpise koaličnej zmluvy, tvrdí RTVS. Spojené štáty majú zákon s názvom FARA a podľa neho ak sú mimovládky financované zo zahraničia, musia mať označenie zahraničný agent.

Agent však vraj nie je v zmysle špión, ale ako „konajúca osoba“. Povedal to advokát Branislav Welter.

Podstata je v tom, že takéto organizácie, označené ako zahraniční agenti, musia transparentne informovať o tom, koho záujmy zastupujú a odkiaľ im chodia peniaze.

Nadácie na Slovensku už majú povinnosť zverejňovať svoje výročné správy a v nich uvádzať aj zdroje svojich príjmov. Či už zo Slovenska, alebo aj zo zahraničia.

„Ak by zákon o zahraničných agentoch podľa amerického vzoru platil na Slovensku, podľa právnika by najviac zasiahol dezinformačné médiá,“ uzavrela reportáž verejnoprávna RTVS.


Súvisiaci článok
KDH chce odvolať podpredsedu parlamentu Blahu, lebo zvesil Čaputovú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť