Sobota 27. 07. 2024 04:17:35 | Meniny má Božena

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Taraba avizoval, že jeho ministerstvo nebude tolerovať medveďa v intravilánoch obcí

BRATISLAVA/ Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

TASR|13. november 2023|12:00:06

Zdroj: Facebook/Úrad vlády SR

Súvisiaci článok
Bryndzové halušky v sushi bare, alebo čínskej reštaurácii? To fakt? Česi si uťahujú z nápadu Andreja Danka
Čítajte viac >

"Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete," uviedol vládny kabinet v materiáli.

Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva, skonštatovala v PVV. Deklaruje, že obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.

Zároveň chce podniknúť potrebné kroky na to, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát. "Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu," poukázal vládny kabinet.

Zastaví podľa vlastných slov zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojí polarizovanú spoločnosť. Vláda chce venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám.

"Vláda SR bude pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, vrátane nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a jej prirodzeného práva na sebaobranu," tvrdí v PVV.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Minister investícií Richard Raši aj šéf rezortu práce Erik Tomáš (obaja Hlas-SD) sú spokojní s tým, čo sa dostalo do programového vyhlásenia vlády (PVV). Žiadne prekvapenia tam podľa podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD) nebudú. Uviedli to pred rokovaním vlády.

Za sociálnu oblasť bude v PVV podľa Tomáša úprava životného minima. Zaviesť chcú aj rodičovskú kartu, na ktorej budú zľavy na tovary a služby. Obsahuje aj prehodnotenie pilierov dôchodkového systému. "V PVV bude aj to, že minimálna mzda bude 60 percent priemernej mzdy, čiže sa vraciame k pôvodnému automatu," povedal Tomáš. Doplnil, že príspevok na bývanie by sa mal vymedziť ako samostatný príspevok, aby slúžil širšiemu okruhu ľudí.

V PVV za životné prostredie bude zákon o envirozáťažiach, vysporiadanie sa so skládkovaním, klimatický zákon, riešenie havarijného stavu Gabčíkova či zákon o znižovaní uhlíkovej stopy, povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Spomenul, že envirorezort nebude tolerovať medvede v intraviláne obcí.

Zároveň potvrdil, že v programovom vyhlásení je rozdelenie RTVS, respektíve analýza situácie, na základe ktorej sa o rozdelení rozhodne. Rezort kultúry chce tiež podľa neho zmeniť štatút fondu na podporu umenia či audiovizuálneho fondu.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) pred rokovaním vlády uviedol, že v PVV sú z pohľadu jeho rezortu zachytené "všetky veci, ktoré Smer komunikoval pred voľbami". V prípade "nápravy porušovania subordinácie prokuratúry" neuviedol, že cieľom bude zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. "Toto je predčasná otázka, bude to predmetom diskusie s odbornou verejnosťou," dodal. Za svoju prioritu označil usporiadanie súdnej mapy a odstránenie problémov, ktoré pri zavádzaní reformy justície vznikli, a takisto napravenie pochybení v trestnej politike, na ktoré poukázal Ústavný súd SR či Európsky súd pre ľudské práva.

Prioritou pre ministerstvo investícii je podľa Rašiho rozvoj regiónov a informatizácia. Na koaličnej rade sa podľa Kmeca dohodli, že PVV zverejnia, až keď ho schvália.


Súvisiaci článok
Žilinka odňal prípad čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava a poslal ho do Trnavy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť