Sobota 07. 09. 2024 12:14:23 | Meniny má Marianna

Tatranská víchrica v roku 2004 patrila v Európe k najväčším veterným kalamitám

VYSOKÉ TATRY/ Pred 19 rokmi sa Tatrami prehnala ničivá víchrica. Vietor zničil celkovo 12 600 hektárov lesa, napáchal nielen rozsiahle materiálne škody, ale vyžiadal si aj jeden ľudský život.

TASR|19. november 2023|14:11:25

Zdroj: www.tatryportal.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Šperk Vihorlatského pohoria! Pohľad na Morské oko fascinuje aj vás
Čítajte viac >

"O sile tatranskej bóry svedčí i fakt, že bola zaradená medzi desať najničivejších európskych vetrových kalamít za posledných 30 rokov," uviedla Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti.

Bóra je silný, studený a nárazový padavý vietor vyskytujúci sa na záveternej strane pohorí. Kalamita z 19. novembra 2004 v Tatrách zasiahla najmä ich centrálnu časť, čiže zhruba územie od Štrbského Plesa po Tatranské Matliare.

"V rámci Projektu rekonštrukcie, revitalizácie a obnovy zničených lesných ekosystémov, ktorého cieľom bolo vytvorenie stabilných lesov s prírode blízkou štruktúrou, sa lesníkom podarilo obnoviť zhruba polovicu vetrom zničeného územia. O zvyšok sa postarala príroda," skonštatovala Správa TANAP.

Veterná smršť bola výzvou i pre výskumníkov, ktorí svoju pozornosť zamerali na sledovanie vývoja lesných ekosystémov na plochách so spracovanou i nespracovanou kalamitou. "Tie porovnávali s územiami, ktorým sa vietor vyhol, i tými, kde úradoval oheň a lykožrút. Mimochodom, práve počas tzv. pokalamitného výskumu bola prvýkrát na Slovensku použitá metóda 'Eddy Covariance' na meranie uhlíkovej bilancie s využitím veží," dodala správa národného parku.


Súvisiaci článok
V Hoteli Lomnica nahlásenú bombu nenašli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť