Štvrtok 17. 10. 2024 14:13:57 | Meniny má Hedviga

Fico nebude komunikovať s vybranými médiami. Šéfredaktor N-ka: "Porušuje zákon, ústa nám nezavrie!"

SLOVENSKO/ Premiér Robert Fico (Smer-SD) prerušuje komunikáciu s vybranými médiami, pokiaľ si nezačnú plniť zákonnú povinnosť. Ide o TV Markíza, Denník N, denník SME a webový portál Aktuality. Šéfredaktor denníka N Matúš Kostolný v reakcii na tento krok uviedol, že Fico porušuje zákon, pretože ten mu ukladá povinnosť informovať všetky médiá.

TASR|20. november 2023|14:48:09

Zdroj: Facebook / Robert Fico

Súvisiaci článok
Fico: Cieľom Smeru je úspešné vládnutie ukončené opätovnou volebnou výhrou
Čítajte viac >

TASR jeho stanovisko poskytli z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Fico podľa vlastných slov rešpektuje, že orgány verejnej moci majú podľa príslušných právnych predpisov povinnosť poskytovať médiám informácie o svojej činnosti. Poukázal pri tom na to, že účelom tejto povinnosti je garantovať pravdivé, všestranné a včasné informovanie verejnosti.

Dotknuté médiá podľa neho od prvých hodín vzniku nového kabinetu neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. "Osobitne vlády SR a jej predsedu," podotkol.

Dané médiá podľa neho prejavujú nepriateľské politické postoje založené predovšetkým na zverejňovaní nepravdivých, neúplných informácií alebo na zamlčiavaní informácií.

Kostolný: Porušuje zákon!

"Som presvedčený, že porušuje zákon, lebo ten mu prikazuje, aby informoval všetky médiá. Aj čitatelia Denníka N majú právo na informácie a Robert Fico im ich chce odoprieť," zdôraznil Kostolný.

Priblížil, že Fico ich denníku neodpovedá už roky. "Zmena však je, že to premiér vyhlásil ako jeho oficiálne stanovisko. Nie je to len otázka jeho dobrej či zlej nálady, je to premiérske rozhodnutie," podotkol.

Podľa Kostolného sa však zdá, že Fico chápe, ako zle by vyzeralo, "ak by nepustil novinárov televízie Markíza, Denníka N, SME a Aktualít na úrad vlády. Preto svoje hrozby zjemnil a teraz iba hovorí, že s novinármi z týchto redakcií nebude komunikovať".

"Fico sa zľakol a nezavrel nám dvere pred nosom. Nezavrie nám ani ústa," dodal šéfredaktor.

Premiér prerušil komunikáciu s televíziou Markíza, denníkmi N a SME, ako aj webovým portálom Aktuality. Tvrdí, že neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. Proti premiérovmu prístupu protestovalo v pondelok pred Úradom vlády SR niekoľko študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.


Súvisiaci článok
"Nežná revolúcia je spoločným dielom Čechov a Slovákov, položila základy našej demokracie," odkázala Čaputová
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť