Štvrtok 25. 07. 2024 04:16:00 | Meniny má Jakub, Timur

Veži kostola sv. Kataríny v Kremnici prinavrátia vzhľad z konca 19. storočia

KREMNICA/ Počas rekonštrukcie veže kostola sv. Kataríny objavili historické vrstvy muriva, ktoré mali byť úplne odstránené počas opravy v 80. rokoch. Vlastník pamiatky sa ich rozhodol zachovať a veži sa tak prinavráti vzhľad z konca 19. storočia.

Andrea Chudová|25. november 2023|13:00:06

Zdroj: Andrea Chudová

Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

V utorok 21. novembra sa v areály mestského hradu v Kremnici konala technická revízia prebiehajúcej rekonštrukcie veže kostola sv. Kataríny. Riaditeľka Múzea mincí a medailí v Kremnici, Diana Kmeťová Miškovičová, komentovala situáciu takto: „Výskumom sme objavili omietky z 19. storočia, o ktorých sme si mysleli, že boli v 80. rokoch 20. storočia odstránené v plnej miere. Boli sme prekvapení. Pamiatkový úrad rozhodol, že by bolo vhodné tie omietky zachovať a obnoviť ich v plnom rozsahu.“ Obnovená teda nebude len veža kostola ale aj loď kostola.

IMG_7694.JPG Pod omietkou sa objavilo pôvodné kvádrovanie. Zdroj: Andrea Chudová

V neogotickom štýle ju koncom 19. storočia prestaval majster Ferenc Storno. Na vonkajšej fasáde vtedy využil iluzívne kvádrovanie a vo vrchole veže osadil vysokú ihlancovú strechu so štyrmi postrannými vežičkami.

V 80. rokoch 20. storočia prešiel celý areál mestského hradu rekonštrukciou zahŕňajúc stabilizačné práce statických narušení, sanáciu vlhkosti, vytvorenie drenáží a novej omietky.

Vlastníkom múzea je dnes Národná banka Slovenska. Tá pristúpila k rekonštrukcii pamiatky kvôli nevyhovujúcej kondícii fasády pre jej vlhkosť. Financie na prestavbu si zatiaľ múzeum pokrýva samo. Dopĺňa Diana Kmeťová Miškovičová: „Múzeum je naozaj veľmi rado, že táto národná kultúrna pamiatka má takého osvieteného vlastníka.“

Fasádu budú tvoriť dlaždice s reliéfom v niekoľkých okrových farbách. „Z vrchu, od korunnej rímsy ideme až dole,“ komentuje zhotoviteľ Štefan Kollár. Dlaždice budú vo farebných zoskupeniach po 5-8 dlaždíc. Primárnej okrovej farby bude najviac.

IMG_7680.JPG Vzorkovník. Dlaždice budú tvoriť fasádu v menších farebných zoskupeniach. Zdroj: Andrea Chudová

Práce sú momentálne zastavené a čaká sa na vyjadrenie projektanta. V dôsledku reštauračných prác sa odovzdanie stavby do užívania posunie o jeden mesiac. Na vežu sa budú môcť návštevníci mestského hradu pozrieť v auguste budúceho roka.


Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

Dominanta Kremnice v pracovnom šate.
Andrea Chudová
Pôvodná omietka z prestavby koncom 19. storočia.
Andrea Chudová
Stavebné práce vo vrchole veže.
Andrea Chudová
Vzorkovník dlaždíc na spodnej časti veže. Na finálnych farbách sa ešte dohodnú reštaurátori s pamätníkmi.
Andrea Chudová.
Rekonštrukcia začala na vrchu veže, od korunnej rímsy.
Andrea Chudová
Stredoveké schodisko vo veži.
Andrea Chudová.
Veža bude verejnosti prístupná v auguste 2024.
Andrea Chudová

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Príďte si vychutnať pravú vianočnú atmosféru na jednom z najstarších jarmokov na Hornom Považí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť