Sobota 27. 07. 2024 08:46:09 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete spoznať Európu? Začnite v Komárne!

KOMÁRNO/ Európske mestá sa môžu v krásach architektúry pretekať. Obdivujeme moderné prvky fascinujúcich budov, ale vyhľadávame aj tie, z ktorých dýcha história a bohatá kultúra predchádzajúcich generácií. Táto rozmanitosť sa nedá popísať iba slovami, musí byť videná a prežitá. Na to, aby ste ju spoznali, však nemusíte pochodiť celú Európu krížom krážom. Stačí si urobiť výlet na juh Slovenska, do mesta, ktoré má čo ponúknuť aj náročným návštevníkom. Vydajte sa s nami dnes do Komárna a poďte objaviť nielen Slovensko, ale aj Európu.

Alžbeta Mareková|26. november 2023|12:00:07

ZDROJ: Facebook/Mesto Komárno - Komárom Város

Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

Ak plánujete výlet na juh bola by škoda vynechať Komárňanský región. Nížinatá oblasť na ľavom brehu Dunaja je známa agátovými lesmi aj rozmanitými živočíchmi, ktoré žijú v prírodných rezerváciách. Milovníkov wellnessu potešia termálne pramene s liečivými účinkami, a na svoje si prídu aj fanúšikovia dobrého jedla, pre ktorých bude ťažké odolať dolniackym špecialitám. Obdivovateľov kultúry čaká neľahké rozhodovanie kam sa vybrať skôr, a my im jednoznačne odporúčame navštíviť mesto Komárno.

Už len poloha na sútoku dvoch veľkých riek je to, čo robí Komárno mimoriadnym. Pripomína tak aj jeho historickú významnosť. Mesto Komárno na svojich stránkach informuje, že jeho územie bolo obývané už od staršej doby bronzovej a v neskoršej histórii bolo dôležitým miestom pre obchod a remeslá. Prvé zmienky pochádzajú z roku 1075, a hovoria o hrade a osade pod názvom „Camarum“. Komárnu nemožno uprieť bohaté dejiny a chudobné nie je ani na významné osobnosti, ktoré z neho pochádzajú. My sa však pôjdeme prejsť jeho ulicami. Ak nás dovedú priamo do centra mesta, budeme mať možnosť objaviť Nádvorie Európy.

TASR - Ladislav Vallach, 21. decembra 2000.jpg Zdroj: Archív TASR, Ladislav Vallach

Táto moderná pamiatka je modernejšia, ako by ste si mohli myslieť. Základný kameň bol položený vo februári 1999. Na prvý pohľad sa vám môže javiť ako priestor hrajúci farbami a rozmanitosťou. Nájdete tu nielen stavby, ale aj sochy rôznych významných osobností minulosti. Keď sa zadívate, uvedomíte si, že jednotlivé budovy námestia nesú architektonické znaky, typické pre rôzne európske krajiny.

Ladislav VallachTASR.jpg Zdroj: Archív TASR, Ladislav Vallach

„Návštevníci majú možnosť na jednom mieste vidieť charakteristické črty architektúry 36 krajín a regiónov. Doteraz boli vybudované nasledovné stavby: Nemecko, San Marino, Island, Grónsko, Wales, Škótsko, Írsko, Anglicko, Dánsko, Nórsko, Holandsko, Frízsko, Belgicko, Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Španielsko, Turecko, Portugalsko, Vatikán, Malta, Taliansko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Rumunsko, Sedmohradsko, Grécko, Kréta, Cyprus, Andorra,“ informuje mesto Komárno na svojej stránke.

Ladislav Vallach, 21. decembra 2000.jpg Zdroj: Archív TASR, Ladislav Vallach

Toto miesto je priaznivé aj k turistom, ktorí si chcú výhľady vychutnať dlhšie. Na nádvorí je veľa lavičiek a obkolesujú vás útulné kaviarne a obchodíky. Lokalita je voľne prístupná v každom ročnom období. Ak si teda chcete aj v chladnom novembri vychutnať južanský šarm Komárna, nemáte na čo čakať.

Pri predstavovaní Komárna sme využili aj informácie z týchto zdrojov:

Pri tvorbe článku sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.komarno.sk, Výlety po Slovensku s deťmi i bez nich (Eva Obůrková).


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Jaslovské Bohunice spojila s atómovou elektrárňou nová cyklotrasa. Preveziete sa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť