Sobota 27. 07. 2024 04:23:14 | Meniny má Božena

Záchranár odmietol ošetriť dieťa v škole, lebo malo len kópiu preukazu poistenca. Poisťovňa tvrdí, že zrejme porušil zákon

SLOVENSKO/ O prípade informuje zdravotná poisťovňa Union. Nešpecifikuje pritom ani miesto, ani školu, kde k nemu došlo. Obrátil sa však na ňu riaditeľ školy. Dieťa pritom utrpelo úraz priamo v škole. Záchranár ho však odmietol ošetriť, pretože nemal originál kartičky poistenca. Len jej kópiu.

Michal Filek|30. november 2023|11:30:14

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay

Súvisiaci článok
Najtransparentnejšia štátna nemocnica je v Banskej Bystrici. V prvej päťke sú aj Piešťany, Trnava, Stará Ľubovňa a Žilina
Čítajte viac >

„Kontaktoval nás riaditeľ školy s nepríjemnou udalosťou. Na školskom dvore došlo k úrazu, privolaný záchranár nechcel dieťa ošetriť, keďže nemalo originál preukaz poistenca, iba jeho kópiu,“ uvádza poisťovňa Union prostredníctvom svojej hovorkyne Kristíny Baluchovej.

Podľa nej pravdepodobne urobil záchranár chybu a porušil zákon. Aj keď takto vraj postupujú často. Hoci deti v škole nemávajú takmer nikdy originály kartičiek poistenca.

„Aj keď nešlo o vážne zranenie, situácia spôsobila nepríjemnosti a zbytočnú stratu času, ktorá by v iných prípadoch mohla mať následky,“ vysvetľuje Baluchová.

Unior tvrdí, že preukázať sa je možné viacerými spôsobmi. Dokonca niekedy stačí iba uvedenie rodného čísla.

Pokiaľ ide o predloženie kópie kartičky, účel je splnený, a záchranná služba je povinná to akceptovať. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je navyše, zo zákona, povinný poskytovať zdravotnú starostlivosť správne. A teda disponovať včasnou a účinnou liečbou.

Poisťovňa v tlačovej správe na záver uvádza, že „poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby je povinný odborne prepraviť bez zbytočného odkladu osobu, ak si to vyžaduje jej zdravotný stav, do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia.“


Súvisiaci článok
Majitelia psov nesúhlasia so zákazom zvierat v TANAP-e, petíciu podpísalo už bezmála 2 000 ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť